Recucerirea acestui drum — așa-numit al lui Castello — era una dintre prioritățile regimului lui Bashar al-Assad. Ea îi permite să izoleze insurgenții care controlează jumătate din acest al doilea oraș ca mărime al țării din 2012.
Circa 300.000 de persoane, potrivit ONU, trăiesc în condiții tot mai precare în cartierele rebele din est, izolate complet de cartierele din vest, aflate sub control guvernamental.
După săptămâni de lupte, combatanții regimului sunt de acum pe drumul lui Castello, situat în nord-vestul Alepului, a indicat Rami Abdel Rahmane, director al Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDO). Ei l-au ‘întrerupt total’ și din acest motiv, „cartierele din est sunt complet asediate”.
Drumul lui Castello rămăsese ultima cale de acces prin care oameni și mărfuri puteau intra sau ieși din cartierele aflate sub controlul rebelilor, în special spre Turcia, arată Agerpres.
În 7 iulie, forțele proregim reușiseră să ocupe poziții la mai puțin de 500 m de drum, fiind capabile astfel să tragă asupra oricărei persoane și oricărui vehicul care ar fi circulat pe acolo.
Un combatant rebel a confirmat duminică pentru AFP că „Alepul este de acum înainte asediat’. ‘Armata a atins drumul și chiar a arestat un grup de civili care se aflau acolo’, a indicat el, precizând că aceasta a plasat și saci cu nisip în chip de bariere.
Un corespondent al AFP prezent în cartierele rebele a indicat, la rândul său, că cel puțin șase lovituri aeriene vizaseră estul Alepului după această ultimă avansare a combatanților regimului.
Potrivit OSDO, cel puțin 16 combatanți rebeli au fost uciși duminică în cursul avansării trupelor loiale președintelui Assad. Pe de altă parte, șase civili au fost uciși în cursul raidurilor aeriene asupra cartierelor rebele.
Activiști din Alep au cerut prin Facebook civililor să nu se apropie de drumul lui Castello unde ar putea fi arestați sau răniți.
Potrivit Națiunilor Unite, aproape 600.000 de persoane trăiesc în zone asediate în Siria, în cea mai mare parte din cazuri de către regim, fără acces la hrană și nici la ajutor medical.
Cartierele din estul Alepului nu sunt încă definite de ONU ca ‘asediate’, dar aceasta s-a declarat deja ‘foarte neliniștită de escaladarea violenței’ în Alep, care ‘pune în pericol sute de mii de persoane’. Ea a invitat în cursul săptămânii trecute toate părțile să autorizeze livrarea de ajutor umanitar’ și ‘evacuarea civililor care doresc aceasta’.
Într-un comunicat, Biroul de coordonare a Afacerilor umanitare ale ONU (OCHA) a informat despre o situație ‘neliniștitoare în special din cauza puternicei concentrări a locuitorilor în această zonă’.
Locuitorii cartierelor rebele resimțeau efectele asediului — penurii, creșterea prețurilor, închiderea fabricilor de pâine din cauza lipsei făinii și păcurii — încă dinainte de preluarea controlului asupra drumului lui Castello duminică.
‘În absența accesului la lumea externă, apariția foametei nu este decât o problemă de timp’, a avertizat duminică ‘the Syria campaign’, un grup militant pentru o Sirie democrată.
Penuriilor li se adaugă bombardamentele care s-au intensificat în aceste ultime săptămâni. Sâmbătă, cel puțin 28 de civili între care și copii au fost uciși în raiduri aeriene asupra cartierelor rebele, potrivit Observatorului. Rebelii au ripostat prin tiruri de rachete asupra sectoarelor din vestul orașului, ucigând patru persoane, potrivit tot OSDO.
În timp ce regimul își strânge menghina în jurul Alepului, trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunțat recent că vrea să reia negocierile pentru pace în august. Două sesiuni de convorbiri intersiriene s-au desfășurat la Geneva sub egida Națiunilor Unite de la începutul anului, fără un progres major.
Războiul în Siria a început în martie 2011, după represiunea sângeroasă de către regimul lui Bashar al-Assad a manifestațiilor care reclamă democrație și libertatea de expresie. Ea s-a transformat apoi într-un conflict complex care implică actori sirieni, regionali și internaționali, precum și grupuri jihadiste și a făcut peste 280.000 de morți.
Reuniți vineri la Moscova, șefii diplomațiilor ruse și americane, Serghei Lavrov și John Kerry, s-au pus de acord pentru o cooperare crescută în Siria, în special pentru combaterea jihadiștilor.