Cărţile de alegător ar putea să dispară. Guvernul nu le vede utilitatea

Un proiect de lege, aflat la Secretariatul General al Guvernului şi prezentat pe site-ul instituţiei,  prevede eliminarea cărţilor de alegător, astfel încât acestea să nu mai fie emise pe viitor. Deşi introduse oficial în 2000, folosirea exclusivă a cărţilor de alegător pentru votare a fost amânată de mai multe ori, astfel încât tot buletinele au rămas indispensabile exercitării dreptului de vot.
Romania TV
05 iun. 2012, 15:53
Cărţile de alegător ar putea să dispară. Guvernul nu le vede utilitatea

Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerele Administraţiei şi de Interne şi de Autoritatea Electorală Permanentă şi prevede eliminarea cărţilor de alegător. Practic, expunerea de motive a proiectului este constatarea eşecului guvernelor succesive de a implementa cartea de alegător, precum şi inutilitatea cheltuielilor făcute până acum pentru eliberarea lor.

„Termenul privind data de la care utilizarea cărţilor de alegător devine efectivă a făcut obiectul unor modificări legislative succesive, în sensul prorogării acestuia, pentru asigurarea unui interval de timp suficient în care tuturor cetăţenilor români cu drept de vot să le fie eliberate cărţi de alegător. Cu toate acestea, până în prezent, au intrat în posesia cărţii de alegător aproximativ 83,53% dintre cetăţenii români cu drept de vot, care au solicitat carte de identitate. Prin urmare, există un număr semnificativ de cetăţeni români cu drept de vot (aproximativ 16,47%) care sunt deţinători numai de buletine de identitate, aflate încă în termen de valabilitate, carte de identitate provizorie sau nu deţin document de identitate, astfel încât, la data procedurilor electorale din anul 2012 (n.red. – prevede că utilizarea cărţilor de alegător se aplică începând cu alegerile parlamentare din 2012), există posibilitatea să se înregistreze în continuare situaţia în care nu toţi cetăţenii cu drept de vot deţin carte de alegător”, se arată în expunerea de motive.

Folosirea cărţii de alegător ar presupune, prin urmare, că un segment important din cetăţenii cu drept de vot să fie în imposibilitate de a-şi exercita dreptul de vot al alegerile parlamentare din toamnă.

Prin acest demers normativ se reglementează în mod unitar exercitarea dreptului de vot doar pe baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate. În consecinţă, întrucât cartea de alegător constituie un document care nu are acelaşi rol în cadrul celorlalte procese electorale, documentul de referinţă nu va mai fi emis, personalizat şi eliberat cetăţenilor români. Prezentul proiect învederează eliminarea neajunsurilor şi a inadvertenţelor legate de o reglementare neunitară, în sensul că se elimină condiţionarea exercitării dreptului de vot în ţară, de către cetăţenii români, de existenţa cărţii de alegător, comparativ cu cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care pot vota şi fără carte de alegător. De asemenea, este avută în vedere eliminarea riscurilor de contrafacere a documentului, dată fiind existenţa unor minime elemente de siguranţă”, susţin iniţiatorii.

Nu în ultimul rând, eliberarea gratuită a cărţii de alegător presupune şi costuri pentru statul român. Astfel, pentru achizioţionarea de consumabile necesare întocmirii cărţilor de alegător, în 2010 s-au cheltuit 141.000 de lei, iar în 2011, 169.000 de lei.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Cumpărăturile online, schimbare revoluționară. Aplicația care ne va face viața mai ușoară
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025! Câți bani în plus vor primi angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Cel mai apropiat punct de centrul Pământului. Ce au găsit exploratorii la -2.197 de metri 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, despre anularea alegerilor: „Curtea nu judecă în abstract”
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie