Cărţile de identitate electronice devin oficiale. Klaus Iohannis a promulgat legea buletinelor cu cip

Preşedintele a promulgat legea care cuprinde dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate.
Filip Stan
05 ian. 2024, 14:18
Cărţile de identitate electronice devin oficiale. Klaus Iohannis a promulgat legea buletinelor cu cip

Cărţile de identitate electronice ajung la Monitorul Oficial. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate, care vizează introducerea la nivel naţional a actelor de identitate (Cartea Electronică de Identitate şi Cartea de Identitate Simplă) într-un format capabil să asigure respectarea standardelor de securitate pentru cărţile naţionale de identitate emise la nivel naţional pentru a permite exercitarea dreptului la libera circulaţie în spaţiul Uniunii Europene a cetăţenilor români.
Prima carte electronică de identitate se va putea obține gratuit. Cine va plăti costurile
Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Intervenţiile legislative propuse vizează introducerea la nivel naţional a actelor de identitate (Cartea Electronică de Identitate şi Cartea de Identitate Simplă) într-un format capabil să asigure respectarea standardelor de securitate pentru cărţile naţionale de identitate emise la nivel naţional pentru a permite exercitarea dreptului la libera circulaţie în spaţiul Uniunii Europene a cetăţenilor români.

Totodată, se urmăreşte asigurarea unor condiţii tehnice care să conducă la costuri reduse de conformare pentru cetăţeni în interacţiunile acestora cu instituţiile statului pentru obţinerea actelor de identitate, precum şi crearea condiţiilor tehnice pentru dezvoltarea infrastructurilor care să permit accesul facil al cetăţenilor la serviciile de e-guvemare şi e-business prin utilizarea cărţilor electronice de identitate cu autentificare digitală şi semnătură digitală încorporate

De la 1 ianuarie 2024 nu se mai emit cărţi de identitate fără cip. Până când mai pot folosite cele vechi

Pe de altă parte, cărțile de identitate simple, care reprezintă alternativa la cele cu cip, vor putea fi folosite doar la nivel național. Acestea, cât și cele emise până la sfârșitul anului, vor putea fi folosite în continuare ca document de călătorie, atât timp cât vor fi valabile.

Însă, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar cărțile simple de identitate ce sunt emise până la finalul anului în curs vor putea fi folosite ca document de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc ca atare, după cum stabilește legislația în vigoare, ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023, atâta timp cât sunt valabile, scrie Avocatnet.ro.

Așadar, proiectul de OUG de la MAI elimină limitarea privind termenul de emitere a cărților de identitate care permit deținătorilor acestora să călătorească peste graniță în baza lor. Acum, călătoria peste hotare este permisă în baza cărților de identitate emise până în 31 decembrie 2023.

Cu alte cuvinte, în cazul în care proiectul va fi pus în aplicare, în OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va scrie: „Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului”.

Așadar, dispare condiția ca actele de identitate să fie emise până în 31 decembrie 2023 pentru a putea fi folosite ca document de călătorie.

Citeşte şi: Restricţii de circulaţie în perioada Crăciunului. Atenţionare pentru şoferii care pleacă la drum

După cum stabilește OG 12/2023, ce se aplică din februarie, cu ajutorul actului de identitate, în general, se poate face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței din România. În plus, dovada reședinței se face și cu ajutorul unui document numit dovadă de reședință, care va însoți cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate și cartea de identitate provizorie.

Apoi, cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie, după cum mai scrie în aceeași ordonanță.

Ordonanța nu îi omite nici pe cei cu cărți de identitate emise până la apariția celor electronice, adică cele actuale. Mai precis, potrivit actului normativ, cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie.

Așadar, vor putea fi folosite ca document de călătorie în continuare, alături de pașaport și de cartea electronică de identitate, și cărțile de identitate emise până la sfârșitul anului, cu condiția să fie valabile.

În schimb, cărțile de identitate simple (fără cip), ce reprezintă o alternativă la cele electronice, vor putea fi folosite doar pentru legitimarea în țară, nu și pentru călătorii în afara granițelor.

Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Haos în gările din București după ce un tren pe ruta Roşiori Nord – Gara Basarab a deraiat de o osie, la ieşire din staţia Zăvestreni. Întârzieri de peste patru ore la trenurile cu sosiri în Gara de Nord București

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa. Toți românii l-au văzut măcar o dată în viață
Capital.ro
Este ilegal pentru românii cu telefoane mobile. Toată lumea trebuie să anunțe
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Lege pentru românii care locuiesc la bloc! Este obligatoriu!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Decăderea totală a Bucureștiului. Un mare regizor taie cu bisturiul
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în accidentul din Suceava 😢
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Devine obligatoriu în România. Sancțiunile se aplică de la 1 septembrie 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Acropola din Atena oferă vizite private la 5.000 de euro pentru evitarea aglomerației
MediaFlux
COPIL MUȘCAT de o FEMEIE! Incident ȘOCANT la MARE VIDEO
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?