Cartofii nu ar trebui să lipsească din alimentația ta, pentru că sunt legume care conțin o mulțime de vitamine și au multe beneficii pentru sănătate. Mulți români obișnuiesc să cumpere o cantitate mai mare de cartofi odată, iar în timp aceștia încep să încolțească, mai ales când aceștia sunt depozitați la grămadă sau într-un sac.
Solanina, o neurotoxină ce poate fi mortală
Adesea cumpărăm o canitate de cartofi mai mare decât ne trebuie și o păstrăm astfel o perioadă mai lungă de timp. Atenție, însă! Cu cât îi păstrăm mai mult timp, cu atât devin mai toxici. Iată cum ne dăm seama dacă trebuie aruncați. Coaja lor nu mai este fermă, se încrețește iar cartoful se micșorează. Atunci, nivelul de solanină, o substanță neurotoxică e prezentă în cantitate mare, și consumul este interzis. De asemenea, cartofii nu trebuie expuși la soare, deoarece se accelerează procesul de producere a solaninei.
Este sau nu este periculos să mâncăm cartofi încolţiţi
Nu consumați cartofii încolțiți
Majoritatea gospodinelor folosesc cartofii și dacă aceștia au încolțit. Îi curăța de coajă și de mugurii apăruți și îi pregătesc. Total greșit și extrem de periculos. Mugurii conțin atât solanină cât și chaconină, un alt glucoalcaloid otrăvitor, dăunător pentru sistemul nervos. Acești muguri apar mai ales atunci când cartofii sunt organici și nu au fost tratați cu substanțe chimice. În vreme ce cartofii care au dezvoltat acei muguri dar și-au păstrat fermitatea nu sunt atât de periculoși, cei care au și muguri dar au și coaja zbârcită și și-au redus din dimensiuni, sunt cei mai toxici.
Pune sare de lămâie, un cartof crud sau pâine de secară în frigider! Trucul ieftin pe care orice gospodină trebuie să îl ştie
Cartofii deveniți verzui trebuie aruncați
Pe măsură ce cartofii stau la lumina zilei, aceștia tind să dezvolte clorofilă (de aceea se și înverzesc) și totodată crește și cantitatea de solanină. Cu cât sunt mai verzui cartofii, cu atât mai mare e cantitatea de solanină din ei.Așadar trebuie aruncați imediat. Atenție! Gătirea cartofilor nu scade cantitatea de otrăvuri din ei. Simptomele otrăvirii apar la 8-12 ore de la ingerarea cartofilor. Inițial debutează cu diaree și vărsături, iar apoi apar simptomele neurologice- dureri decap violente.