Cartofii dulci, beneficii miraculoase. Cu un gust asemănător cu dovleacul copt, poate fi adesea întâlnit în meniul de prânz luat în familie sau alături de prieteni.
Un cartof dulce de dimensiune medie (aproximativ 130 de grame) conține 70 mg de sare, 23 de grame de carbohidrați din care 7 grame de zaharuri, 2 grame de proteine și 4 grame de fibre dietetice. Spre deosebire de cartofii albi, aceștia nu conțin grăsimi și colesterol și au mai puține calorii, aproximativ 100 kcal.
În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, cartoful dulce oferă organismului 120% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 30% din DZR de vitamina C, 13% DZR de potasiu și câte 4% din DZR de calciu și fier. În cantități mai mici se găsesc și vitaminele E, B5 și B6.
De altfel, şi în România există o cultură specială în inima Bărăganului, de unde cartofii ajung chiar pe rafturile din hipermarket.
„Cartofii dulci din filiera Auchan sunt cultivați în inima Bărăganului, cu respect pentru mediu și oameni, în conformitate cu etica organizației noastre – un proiect prin care sprijinim producătorii locali și asigurăm produse de calitate pentru clienții noștri.
Producătorul de mai jos cultivă pentru noi, sub atenta noastră supraveghere, de la sămânță și până la raft, cartofi dulci, România fiind printre puținele țări din Europa cu un sol și o climă potrivite pentru această plantă specială.
Filiera Auchan. Alegerea ta, responsabilitatea noastră”, se arată într-o postare pe Facebook.
Reţete cu cartofi dulci:
Cartofi dulci cu usturoi si cimbru la cuptor – reteta simpla, gustoasa, de post / vegana. Pot fi si o garnitura perfecta pentru orice tip de carne, daca nu tineti post. Cartofi dulci cu usturoi si cimbru la cuptor pot fi pregatiti de orice incepator in ale gatitului.
Cartofii sunt versatili si pot fi gatiti in foarte multe feluri. Desi multe persoane ii evita pentru ca ar fi vinovati de un continut mare de calorii si amidon, ei bine cartofii dulci sunt considerati o varianta sanatoasa ce iti poate satisface pofta de carbohidrati. Acestia au mai putine calorii decat cartofii clasici, asa ca dietele nu vor fi date peste cap, ba chiar se pare ca reduc pofta de mancare si exista cateva studii care arata ca pot ajuta la reducerea celulelor de grasime. Contin vitaminele A, C, B, E fier, acid folic, magneziu, potasiu, cupru, sunt bogati in fibre. Sunt antioxidanti, o sursa buna de betacaroten, carbohidrati sanatosi, au indice glicemic mic, nu contin gluten. Pot fi folositi si pentru dulciuri.
Citeşte şi: Când devin periculoşi cartofii pentru organismul uman. Greşeala care poate deveni fatală