Cartofii mov sunt delicioşi şi au aspect apetisant datorită culorii lor care nu dispare nici după ce sunt preparaţi termic. Nutriţioniştii au descoperit că acest soi de cartofi are o concentraţie mare de vitamine, antioxidanţi şi săruri minerale, prin comparaţie cu cartofii albi sau galbeni. Astfel, cartofii mov din Peru au ajuns celebri în lumea întreagă.
Cartofii mov provin de pe platourile Anzilor, din America de Sud. În lume există câteva sute de soiuri de cartofi, de toate culorile, de la albi, galben, portocalii precum dovleacul, la roz și violet sau chiar maronii, conform Unica.
Soiurile hibride pe care le consumăm frecvent au dimensiuni mari şi pulpa dulce, plină de amidon şi apă. În schimb, cartofii din soiurile vechi sunt mult mai coloraţi, mai mici şi sunt mult mai bogaţi în săruri minerale. Din acest motiv, unii dintre ei au gusturi diferite, unele amărui sau acrişoare.
Cu o textură mai densă decât a celor obişnuiţi, cartofii mov au un gust mai intens şi a aromă precum cea de nuci sau de lemn. În țările din America Centrală și de Sud se cultivă mai multe soiuri de cartofi violet: Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta sau Vitelotte.
Citeşte şi: Premii Cannes 2022 – „Metronom” de Alexandru Belc, premiat pentru regie la secţiunea Un Certain Regard.
Cartofii mov, mai bogați în vitamine și antioxidanți, sunt mult mai recomandați de nutriționiști decât cartofii albi și făinoși. Pentru a-și păstra calitățile nutritive, este indicat să fie consumați fierți în coajă.
Iată ce conține o porție de 100 g de cartofi violet
Calorii: 87
Proteine: 2 gr
Carbohidrați: 20 gr
Fibre: 3,3 gr
Grăsimi: mai puțin de 1 gr
Mangan: 6% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
Cupru: 21% din DZR
Fier: 2% din DZR
Potasiu: 8% din DZR
Vitamina B6: 18% din DZR
Vitamina C: 14% din DZR
Cartofii mov au în compoziţia lor mai mult potasiu decât bananele şi mai multă vitamina C decât multe fructe. Cu toate acestea, aceste vitamine se distrug prin prelucrarea termică. De aceea, e recomandat să preparaţi cartofii fierţi în coajă pentru ca aceste calităţi nutritive să se păstreze.
Cartofii violet sunt adesea incluși în salate sau în garniturile cu alte legume pentru pește sau friptură.
Cartofii mov au această culoare datorită pigmentului violent ce este dat de concentrația mare de antocianine, substanțe din clasa flavonoidelor. Acestea se regăsesc în cantități mari în toate fructele mov și albastre precum afinele, coacăzele, murele, aronia, zmeura sau în legume precum vinetele, roșiile și conopida mov, arată sursa citată.
Potrivit nutriţioniştilor, aceste substanţe ajută organismul să se protejeze de acțiunea agresivă a factorilor de mediu, precum și a substanțelor nesănătoase din hrană (acizi grași, e-uri, coloranți și arome sintetice). Antocianinele au rol antioxidant, antiinflamator, anticarcinogen, previn bolile vasculare și afecțiunile cardiace.
E indicat să consumaţi cartofii mov fierți în coajă, gătiți la aburi sau la cuptor, într-un mod cât mai dietetic. Dacă aveţi probleme cu tensiunea, după câteva săptămâni de regim cât mai sărac în grăsimi, cu una sau două porții de cartofi mov pe zi, veţi constata că tensiunea arterială nu mai are oscilații atât de mari.
Dacă sunt gătiţi dietetic, cartofii mov nu te îngrașă, ba chiar pot fi o gustare săţioasă în curele de slăbire.
Pentru a te bucura de proprietățile lor, cartofii mov ar trebuie pregătiţi cât mai dietetic.
Cartofii mov sunt mult mai sănătoși dacă sunt fierți în coajă sau gătiți la abur. Îi poți pregăti și la cuptor, alături de alte legume, cu foarte puțină grăsime.
Cartofii mov dau o culoare frumoasă în orice salată cu alte soiuri de cartofi, maioneză și plante aromatice. Pot fi adăugați în piure, alături de cartofi albi, și vei obține o nuanță roz-purpurie apetisantă. Dar mult mai sănătoși sunt în diverse garnituri cu roșii, dovlecei sau vinete pentru fripturi și brânzeturi.