Dacă americanii au autobuz şcolar, la Plopşoru se improvizează. Copiii ajung la şcoală cu căruţa. Asta în zilele bune, când aceasta face curse. Când nu sunt două variante: mersul pe jos şi aşteptarea unui microbuz care circulă numai când vrea el.
„Merg pe jos, ce să fac. Dacă la noi în şcoală nu sunt condiţii pentru a ne băga microbuz. În dimineaţa asta am mers cu micorbuzul pentru că avem un nene care nu ne cere bani, dar la 12, 13 când ieşim nu avem cu ce să mergem acasă” a spus o elevă.
Alţii aleg căruţa şcolară. „Astăzi mergem cu căruţa, ca nu mai stăm în ploaie să ne udăm” a spus un alt elev din Plopşoru. Căruţaşul şcolar face muncă voluntară, de mila copiilor. „Am avut drum şi am venit să îi iau, că s-au rugat de mine să îi iau. Îi iau de 2-3 ori pe săptămână. Am un frate de care îmi pare rău să meargă prin ploaie şi am venit şi l-am luat” a spus căruţaşul şcolar.
Autorităţile cunosc situaţia şi bineînţeles, au şi o explicaţie. „Regretăm acest lucru. Dar repet la Plopşorul aşa este, am discutat şi cu doamna directoare, este aceeaşi de foarte mult timp. Noi am dat microbuze unde am realizat comasări de şcoli gimnaziale, dar la nivelul comunei Plopşoru nu s-a pus această problemă” a spus pentru România TV Justin Paralescu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Şi nici nu se va pune această problemă prea curând. Cât timp nimeni nu se simte responsabil, iar de elevi doar unui căruţaş îi e milă.