Cea mai recentă modificare adusă Codului fiscal (prin OUG nr. 18/2018) a adus o întoarcere rapidă la un sistem aplicabil până de curând în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor. Mai exact, pentru veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract se face iarăși reținerea la sursă a CAS și CASS. Aici intră, de asemenea, și drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenție, desenele și modelele sau mărcile și indicațiile geografice.
Notă: Pentru veniturile impozitate în sistem real, deci nu prin reținere la sursă, în baza contractului, se folosește o declarație unică pentru plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile din proprietate intelectuală (noul formular 212). Impozitul este stabilit în Codul fiscal la cota de 10%, aplicată asupra venitului net (venitul brut minus cota forfetară de cheltuieli, ce reprezintă 40% din venitul brut).
Cu privire la CAS (în cotă de 25%), Codul fiscal dispune că aceasta se datorează de către persoanele fizice care realizează venituri din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară. Cine se află sub plafon poate plăti CAS dacă vrea acest lucru (și se va folosi de formularul fiscal 212 pentru asta).
Continuarea articolului pe avocatnet.ro.