„Preşedintele a dorit să transmită un mesaj puternic”, a explicat purtătoarea sa de cuvânt Kayleigh McEnany, asigurând că Donald Trump a mers pe urmele unor mari personalităţi precum fostul prim-ministru britanic Winston Churchill.
„De-a lungul timpului, am văzut preşedinţi şi lideri care au avut momente de leadership şi de simboluri foarte puternice, de importanţă pentru ţara lor”, a spus ea în continuare.
El a procedat „la fel ca Churchill, care a mers să constate pagubele provocate de bombe (la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), acesta a fost atunci un puternic mesaj de leadership adresat poporului britanic”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Kayleigh McEnany a evocat de asemenea momentul când preşedintele George W.Bush a efectuat în mod simbolic prima aruncare într-un meci de baseball pe Yankee Stadium din New York, la scurt timp după atacurile din 11 septembrie 2001.
Decizia lui Donald Trump de a se duce pe jos luni în faţa bisericii Sf.Ioan, clădire emblematică situată în apropierea Casei Albe, care fusese avariată în ajun de manifestanţi, a făcut obiectul unor critice puternice.
Mai mulţi responsabili politici şi religioşi au denunţat modul în care manifestanţii au fost dispersaţi cu violenţă pentru a i se permite preşedintelui să fie fotografiat în faţa clădirii.
De asemenea, aceştia au deplâns modul în care Donald Trump a fluturat o Biblie în faţa fotografilor.
Reverendul Mariann Budde, episcopul Bisericii Episcopale din Washington, a denunţat o iniţiativă „profund insultătoare” şi deturnarea „a ceea ce este sacru într-o postură politică”.