Casa Albă a vorbit luni despre rezultatele alegerilor din Republica Moldova prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, care a susținut că rezultatele alegerilor din țara de peste Prut „arată că democrația din această țară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina”, potrivit Reuters.
De altfel, John Kirby a mai spus că votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE a reprezentat un pas înainte pe calea integrării europene a țării și a mai declarat că Rusia nu a reușit să submineze alegerile prezidențiale, potrivit surselor citate de Agerpres.
„Democraţia este solidă în (Republica) Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană”, a precizat John Kirby în contextul în care rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană a fost câștigat la limită de tabăra celor care doresc această schimbare, iar Maia Sandu a obținut în primul tur mai multe procente decât candidatul socialist.
Președinta Maia Sandu a declarat luni că moldovenii au câștigat o „primă bătălie într-o luptă grea” pentru viitorul lor, după ce o majoritate fragilă de 50,46% a susținut aderarea Republicii Moldova la UE, într-un referendum care a fost marcat de acuzațiile de amestec al Federației Ruse.
„Poporul Moldovei a vorbit: viitorul nostru UE va fi acum ancorat în constituție. Am luptat corect într-o luptă nedreaptă – și am câștigat”, a scris Maia Sandu pe platforma X.
Rezultatul înseamnă că va fi adăugată o clauză în Constituția Republicii Moldova, prin care aderarea la UE va fi definită ca fiind un obiectiv național.
În paralel cu referendumul, a fost organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, în care candidata Maia Sandu, de orientare pro-europeană, a obținut 42,45% din voturi, împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, care a obținut numai 25,98%.
Federația Rusă a fost acuzată că s-a amestecat în alegerile din Republica Moldova, după ce poliția a descoperit cum mai mulți moldoveni ar fi fost pregătiți în afara teritoriului țării pentru a crea dezordine socială, cel mai probabil în urma alegerilor.
„Grupurile criminale… ne-au atacat țara cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, folosind cele mai rușinoase mijloace pentru a ne menține cetățenii și națiunea prinși în incertitudine și instabilitate”, a precizat Maia Sandu.