„Echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numărul de morţi sunt probabil incomplete”, a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului naţional pe probleme de comunicaţii strategice.
Deşi nu există rapoarte precise, o sursă din cadrul Senatului american estimează că regimul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice de până la opt ori până în prezent. Ministrul francez de Externe ridicase semnale de alarmă, în urmă cu o săptămână, cu privire la folosirea armelor chimice, în timp ce agenţiile de informaţii israeliene avertizaseră despre acest lucru încă din aprilie.
Administraţia Obama apreciază că depozitele importante de armele chimice de pe teritoriul Siriei sunt în toitalitate sub controlul Guvernului, deşi regimul de la Damasc acuză rebelii de folosirea acestor arme.
Senatorul de Arizona John McCain, cunoscut susţinător al intervenţionismului în Siria, a pledat, într-un interviu acordat CNN, pentru acordarea de armament anti-tanc şi anti-aerian. În plus, el susţine ideea instituirii unei zone de interdictie aeriană, măsură care ar putea ajuta rebelii care se confruntă frecvent cu raiduri aeriene ale armatei siriene. Statele Unite au fost reticente în a acorda ajutor militar rebelilor, deoarece între aceştia se numără grupări afiliate Al-Qaida, precum Frontul al-Nusra.
Deşi armele chimice sunt interzise la nivel internaţional de ONU, prin Convenţia asupra Armelor Chimice, Siria este una dintre puţinele ţări nesemnatare. Comunitatea Internaţională apreciază că depozitele de arme chimice (gaz sarin, gaz muştar şi gaz XY) sunt printre cele mai mari din lume. Statele Unite discută cu ţările vecine asupra necesităţii securizării acestor armamente, în cazul în care regimul lui Bashar al-Assad se va prăbuşi, astfel încât acestea să nu încapă pe mâna Al-Qaida.