O casă la cheie, de 100 de metri pătraţi desfăşurati, costă până în 40.000 de euro.
„Preţul unei construcţii din panouri din lemn, tip sandwich, este de 515 dolari metrul pătrat construit”, a spus pentru RomaniaTV.net, Ştefan Lipovicianu, administratorul firmei Drummond Construction Arhitecture şi al site-ului caseieftine.ro, adăugând că lumea a început să fie interesată din nou de casele de lemn, după momentul crizei financiare, când vânzările au mai stagnat.
Citeşte şi TOP 10 cele MAI SCUMPE CASE ale fotbaliştilor FOTO
Preţul poate fi mai mare, în funcţie de complexitatea proiectului, precum şi de calitatea finisajelor. La constructia unei case din lemn trebuie să lucreze două echipe, una pe teren, alta în atelier. După ce structura din lemn este gata, casa este montată în atelier, după care se demontează şi se transportă cu maşina la locul de montaj.
„Casa este montată în atelier, se demontează, după care este numerotată fiecare componentă, ca un joc de puzzle, pentru a o putea monta la locul de construcţie”, a subliniat Ştefan Lipovicianu.
O astfel de casă, de aproximativ 100 de metri pătraţi are un timp de construcţie de maxim două luni. „De la data eliberării autorizaţiei de construcţie, casa va fi gata în doua luni, cu tot cu fundaţie, acoperiş şi finisaje”, a precizat Ştefan Lipovicianu, adăugând că o astfel de casă are o rezistenţă mai mare la cutremur, o izolare fonică mai bună decât cea a construcţiei clasice, precum şi costuri reduse în exploatare.
Citeşte şi Cum să-ţi răcoreşti casa fără aer condiţionat
„Un alt avantaj pentru cei care vor să îşi cumpere o casă de lemn este elasticitatea acestui material, care nu permite apariţia fisurilor în pereţi, amortizează vibraţiile şi absoarbe undele seismice”, a explicat pentru RomaniaTV.net, Ciprian Ana, administratorul Policons Group. Dezavantajul este acela că podelele trebuiesc izolate fonic.
„Dacă ai copii şi sar pe podea, mai ales la etaj, duşumeaua trepidează şi scoate zgomot”, a amintit Ciprian Ana.
La exteriorul casei construite pe tehnologie americană, cu panouri tip sandwich, se aplica panouri OSB, după care se montează panourile din polistiren, peste care se aplică tencuiala. Panourile din polistiren, ca la orice tip de construcţie, au rolul de a izola termic clădirea. Un alt dezavantaj, la care se pot gândi cei mai reticenţi, este faptul că o astfel de casă arde mai repede.
„Acest dezavantaj poate fi rezolvat prin ignifugarea construcţiei”, a amintit Ştefan Lipovicianu. Cei care preferă o casă cu un aspect mai rustic pot apel la varianta casei de lemn masiv.
Preţul la acest tip de casă, care se pretează mai mult pentru locuinţa de vacanţă, variază în funcţie de grosimea bârnelor. Potrivit alpinhouse.ro, cea mai ieftină variantă casă din lemn calibrat rotund, la cheie, costă 300 de euro metrul pătrat, iar bârnele vor avea o grosime de 160 de mm. Cea mai scumpă variantă, cu bârnele cele mai groase, de 300 de mm, are un preţ de 500 de euro metrul pătrat.