Cel mai uşor pas este cumpărarea mobilei, a accesoriilor şi a vopselurilor de la producători locali, pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon din timpul transportului lor.
În al doilea rând, un design interior ecologic înseamnă folosirea unor materiale naturale şi organice. Renunţaţi la plastic, metal şi placaje. Materialele naturale sunt întotdeauna bune şi sunt foarte rezistente în timp.
Pentru pereţi, folosiţi vopseluri ecologice, dar şi pietre de râu, ceramică sau lemn, pentru un aspect deosebit. Podeaua poate fi acoperită cu parchet din lemn – bambus, mai ales, sau piatră.
Bineînţeles, mobila trebuie să fie din lemn. Pentru un aspect mai apropiat de natură, optaţi pentru mobila din ratan.
Dacă doriţi neapărat un şemineu, alegeţi unul care funcţionează pe bioetanol şi fiţi atenţi şi la electronice şi electrocasnice, pentru a consuma cât mai puţină energie.
Accesoriile interioare trebuie să fie şi ele prietenoase cu mediul: puteţi alegere vaze de sticlă sau din lut, coşuri împletite, cufăre vechi de lemn, frunze uscate sau rămurele de copaci căzute pe jos. O idee bună este să refaceţi obiectele de mobilier natural vechi, pentru a le refolosi. Cumpăraţi covoare doar din materiale naturale, precum cele de lână, iută, sisal, reciclate sau bumbac organic. La fel, restul materialelor din casă, precum pernele sau canapelele, trebuie să fie făcute din bumbac organic, cânepă, in sau bambus.
Verdele este, bineînţeles, culoarea cea mai potrivită pentru o casă eco, dar şi alte culori naturale sunt des folosite, precum albastru, galben, portocaliu, nuanţe de maro, beige sau crem.
Dintr-o casă eco nu trebuie să lipsească plantele, de orice tip. Imporant este să fie cât mai multe. O alegere interesantă sunt plantele care purifică aerului.
Dacă aveţi grădină, folosiţi sursele de lumină cu energie solară, pe care puteţi să le găsiţi fără probleme şi la noi în ţară, la magazinele de specialitate.
Inspiraţie pentru casele eco: