Feng Shui se traduce prin „vânt” şi „apă”, acestea fiind puterile elementare care influenţează destinul uman, conform teoriilor chineze.
Unul dintre cele mai importante elemente ale construcţiei Feng Shui este terenul.
„Poziţia optimă a casei din punct de vedere Feng Shui ar trebui să fie în spatele unui munte sau ceva care să semene cu el, având în faţă o apă curgătoare curată şi lină, în stânga un deal mai mare, dar nu mai mare decât casa, şi în dreapta un deal mai mic decât cel din stânga„, a spus Cristina Reit, consultant Feng Shui.
Vechii chinezi asemănau formele de relief cu unele animale. Muntele din spatele casei era asemănat cu broasca ţestoasă, care reprezintă siguranţa, forţa, spatele acoperit. Dealul din stânga era asemănat dragonului verde, iar cel din dreapta unui tigrul alb. În plus, terenul va trebui să aibă o formă regulată, pătrată sau dreptunghiulară.
„Dacă terenul are o forma neregulată este bine să fie parcelat prin plantarea de gard viu, astfel încât să se obţină formele ideale„, a adăugat Cristina Reit.
Feng Shui românesc
Nu este indicat ca locuinţa să fie construită pe un teren arid sau lutos. „Energia pământului se transmite şi asupra oamenilor. Un pământ neroditor va avea ca efect vlăguirea persoanelor care locuiesc pe el”, a declarat Dan Reit, consultant Feng Shui.
Arta chinezească este întâlnită şi în tradiţia românească. Potrivit maestrului Feng Shui, Adrian Florea, există o metodă românească asemănătoare celei chinezeşti, de alegere a terenului pentru casă.
„Pe teren se aşează vase cu cereale peste noapte. Dacă animalele au intrat şi au mâncat din acele vase înseamnă că pe acel teren nu există energii negative”, a povestit Adrian Florea.
Intrarea principală se alege, potrivit lui Adrian Florea, în funcţie de anul de naştere a stăpânului casei, care nu trebuie să fie neapărat bărbatul.
„Stăpânul într-o casă este persoana care aduce cei mai mulţi bani în casă, la timpul când se construieşte casa”, a precizat Adrian Florea. Astfel, ultimele două cifre ale anului de naştere a persoanei se scad dintr-o sută şi se împart la nouă.
Casa cu figura de om
Cifra se va încadra într-un tabel special care va arata exact poziţia favorabilă intrării principale în casă, la bărbaţi. În cazul în care stăpânul casei este femeie, există o altă metodă de calcul, asemănătoare. Geamurile pot crea probleme proprietarilor, în cazul în care acestea sunt prea mari, proprietarii fiind copleşiţi de energia prea mare.
„Dacă ferestrele sunt compartimentate, energia va fi putea fi absorbită de către locuitori fără a fi copleşitoare”, a explicat Adrian Florea. Faţa casei este asemănată în Feng Shui cu figura unui om, uşa de intrare principală fiind gura şi ferestrele ochii. Ferestrele laterale ale unei case sunt considerate urechile proprietarului.
„Terenul din faţa casei este indicat să fie în pantă, nu în rampă, astfel încât, proprietarul, precum animalul în vizuină, să aibă o bună vizibilitate, văzând pericolele de la departare”, a mai spus Adrian Florea.
Acoperişul vopsit în albastru atrage ploaia
Acoperişul unei case construite potrivit metodei Feng Shui nu trebuie să aibă unghiuri prea ascuţite şi nici materiale în culori ţipătoare.
„Casa care are acoperişul foarte ascuţit în forma de triunghi şi materialul acoperişului este roşu are toate şansele să ia foc mai uşor. În plus, ocupanţii acesteia vor fi tot timpul tensionaţi şi nu îşi vor găsi liniştea”, susţine Cristina Reit.
Culorile care atrag energii pozitive sunt maroul, verdele sau cărămiziul. De asemenea, acoperişul vopsit în albastru strident poate atrage ploaia sau poate crea probleme la instalaţiile de apă ale casei.
Feng Shui nu indică un anumit material de construcţie, dar ar fi bine totuşi dacă proprietarul ar folosi materialele caracteristice zodiei lui.
„Dacă are caracteristica zodiei lemnului ar fi indicat să folosească mai mult lemn”, a specificat Adrian Florea, adăugând că imobilul poate fi oricât de înalt.
„Hong Kongul este construit în mare parte Feng Shui şi este plin de zgârie-nori”, a mai precizat Florea.