Casa la mare, mai scumpă decât cea de la munte. Vezi care sunt preţurile

Pentru construirea unei case în zona montană, costurile ajung la 300 de euro pe metrul pătrat construit, în vreme ce pentru una pe litoral, la 400 de euro. Preţul diferă pentru că şi construcţiile sunt diferite, la munte se pretează un anumit fel de construcţie, în timp ce pentru litoral sunt luate în calcul alte aspecte.
Nicu Stan
24 apr. 2012, 05:39
Casa la mare, mai scumpă decât cea de la munte. Vezi care sunt preţurile

Soluţiile de construcţie a unui imobil diferă în funcţie de zona în care se ridică locuinţa. Astfel, cei care vor să îşi construiască o casă la munte sau la mare trebuie mai întâi să consulte un architect care va propune soluţia potrivită.

Terenul de la munte este, în general, mai bun pentru construcţii decât cel de la mare. „Terenul de la munte se poate spune că este mai stabil, datorită stratului de rocă. O fundaţie săpată în rocă poate fi mai puţin adâncă, dar în acelaşi timp mai solidă decât oricare altă fundaţie făcută pe un alt teren”, a spus, pentru RTV.NET, Octavian Ungureanu, arhitect în cadrul firmei Trilitica Frame.

La construcţia unei case la munte, un alt aspect foarte important este amplasamentul. „Trebuie gândit foarte bine acest aspect. Dacă imobilul este amplasat pe un loc unde în caz de ploaie se pot forma torente, proprietatea poate suferi daune foarte mari”, a avertizat Octavian Ungureanu. Această problemă nu se întâlneşte în cazul casei construite la mare. „Legislaţia nu permite construcţia de case pe malul mării, astfel că apa nu poate ajunge până la casă”, a precizat Octavian Ungureanu.

În zona de munte sunt recomandate casele cu parter din zidărie tradiţională, cărămidă şi beton, în timp ce etajul poate fi construit din lemn. „Este o construcţie des întâlnită la noi în ţară în zonele montane”, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL. Principalele motive pentru care este preferat acest gen de casă sunt costurile mai mici, precum şi aspectul mai rustic. Dacă la munte este indicat lemnul, la mare acesta nu trebuie să fie prezent prea mult în structura casei. „Casele din lemn nu sunt recomandate la mare întrucât umiditatea şi sarea dăunează grav lemnului”, a explicat Octavian Ungureanu.

Forma acoperişului este importantă la munte deoarece se poate prăbuşi din cauza zăpezii. „Acoperişul casei de la munte trebuie făcut cu o înclinare de cel puţin 45 de grade. Cu cât înclinarea este mai mare cu atât stratul de zăpadă va fi mai repede, îndepărtat de pe casă”, a precizat Octavian Ungureanu. Ca aspect, pentru casele de la mare, constructorii recomandă soluţii cât mai moderne, cu spaţii vitrate mari, deschise.

Potrivit lui Ciprian Ana, în cazul litoralului, o casă costă aproximativ 400 de euro metrul pătrat construit, pentru că, în loc de cărămizi, suprafeţele mari vitrate vor fi înlocuite cu geamuri termopan, un material scump. Casa de la munte, cu parter din cărămidă şi din beton şi etaj din lemn, costă aproximativ 300 de euro metrul pătrat construit. Aici se înlocuiesc cărămida şi betonul cu un material mai ieftin, cum este lemnul. Preţurile anunţate sunt valabile pentru casele la care se folosesc finisaje medii. Cu cât finisajele sunt mai scumpe cu atât creşte preţul de construcţie. De asemenea, trebuie menţionat că preţurile sunt fără TVA.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)