Soluţiile de construcţie a unui imobil diferă în funcţie de zona în care se ridică locuinţa. Astfel, cei care vor să îşi construiască o casă la munte sau la mare trebuie mai întâi să consulte un architect care va propune soluţia potrivită.
Terenul de la munte este, în general, mai bun pentru construcţii decât cel de la mare. „Terenul de la munte se poate spune că este mai stabil, datorită stratului de rocă. O fundaţie săpată în rocă poate fi mai puţin adâncă, dar în acelaşi timp mai solidă decât oricare altă fundaţie făcută pe un alt teren”, a spus, pentru RTV.NET, Octavian Ungureanu, arhitect în cadrul firmei Trilitica Frame.
La construcţia unei case la munte, un alt aspect foarte important este amplasamentul. „Trebuie gândit foarte bine acest aspect. Dacă imobilul este amplasat pe un loc unde în caz de ploaie se pot forma torente, proprietatea poate suferi daune foarte mari”, a avertizat Octavian Ungureanu. Această problemă nu se întâlneşte în cazul casei construite la mare. „Legislaţia nu permite construcţia de case pe malul mării, astfel că apa nu poate ajunge până la casă”, a precizat Octavian Ungureanu.
În zona de munte sunt recomandate casele cu parter din zidărie tradiţională, cărămidă şi beton, în timp ce etajul poate fi construit din lemn. „Este o construcţie des întâlnită la noi în ţară în zonele montane”, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL. Principalele motive pentru care este preferat acest gen de casă sunt costurile mai mici, precum şi aspectul mai rustic. Dacă la munte este indicat lemnul, la mare acesta nu trebuie să fie prezent prea mult în structura casei. „Casele din lemn nu sunt recomandate la mare întrucât umiditatea şi sarea dăunează grav lemnului”, a explicat Octavian Ungureanu.
Forma acoperişului este importantă la munte deoarece se poate prăbuşi din cauza zăpezii. „Acoperişul casei de la munte trebuie făcut cu o înclinare de cel puţin 45 de grade. Cu cât înclinarea este mai mare cu atât stratul de zăpadă va fi mai repede, îndepărtat de pe casă”, a precizat Octavian Ungureanu. Ca aspect, pentru casele de la mare, constructorii recomandă soluţii cât mai moderne, cu spaţii vitrate mari, deschise.
Potrivit lui Ciprian Ana, în cazul litoralului, o casă costă aproximativ 400 de euro metrul pătrat construit, pentru că, în loc de cărămizi, suprafeţele mari vitrate vor fi înlocuite cu geamuri termopan, un material scump. Casa de la munte, cu parter din cărămidă şi din beton şi etaj din lemn, costă aproximativ 300 de euro metrul pătrat construit. Aici se înlocuiesc cărămida şi betonul cu un material mai ieftin, cum este lemnul. Preţurile anunţate sunt valabile pentru casele la care se folosesc finisaje medii. Cu cât finisajele sunt mai scumpe cu atât creşte preţul de construcţie. De asemenea, trebuie menţionat că preţurile sunt fără TVA.