Vila memorială a fost ridicată în perioada interbelică la Eforie Sud. O placă memorială pusă în curtea vilei Amelia aminteşte anul de construcţie, 1938. Aici sunt încrustate numele corifeilor care au lucrat la realizarea clădirii: arhitecţii Horia Georgescu şi Horia Creangă, precum şi proprietarul, academicianul Cristea Mateescu, inginerul hidrotehnist care a construit barajele de la Moroeni, Bicaz şi Argeş.
Cristea Mateescu (1894-1979) era vărul primar al lui Radu Ciuceanu, fondatorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST). Profesorul Radu Ciuceanu este deţinut politic, fiind unul dintre cei care au cunoscut temniţa comunistă în forma sa extremă, în Fenomenul de la Piteşti. Pentru că academicianul nu a avut moştenitori, casa a revenit familiei Ciuceanu, care a redobândit-o după ani de judecată, potrivit adevarul.
Fiul profesorului vine regulat de la Bucureşti la vila de pe litoral. Înainte de Sărbători, totul era în regulă, dar când a revenit, după două săptămâni, chiar în ultima zi a anului, el a găsit vila spartă, locuită şi prădată. „Cineva a intrat şi a locuit aici fără să dea nimănui de bănuit, deşi este trafic în zonă”, spun proprietarii. Inventarul făcut de proprietari şi de poliţie cuprinde obiecte-lipsă în valoare de 30.000 lei. Locuinţa familiei se află la distanţă de 180 metri de sediul Poliţiei Locale Eforie şi foarte aproape de Ambulanţa oraşului Eforie.
„Astfel de speţe sunt preluate de Poliţie, de serviciul judiciar. Cazurile nu mai ajung la cunoştinţa noastră”, a explicat Marcel Iftimie, şeful Poliţiei Locale Eforie. „Dosarul este în lucru la Poliţia din Eforie. Ancheta este în desfăşurare”, a precizat Cristina Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa.
Citeşte şi Opt bărbaţi reţinuţi după ce au furat mai multe aparate tip PayPoint la Constanţa