Casa Naţională de Pensii dă dreptate FACIAS şi recunoaşte că taxele pentru adeverinţele de vechime în muncă sunt abuzive

De la 1 septembrie, a început "mica recalculare" a pensiilor, unde se iau în calcul veniturile nepermanente, însă adeverinţele pentru a demonstra aceste venituri sunt obţinute la preţuri astromice din arhive.
Filip Stan
18 sept. 2024, 16:26
Casa Naţională de Pensii dă dreptate FACIAS şi recunoaşte că taxele pentru adeverinţele de vechime în muncă sunt abuzive
SCANDALOS Ce pensie va primi după recalculare un român cu o vechime de 38 de ani de muncă. Venitul i-a scăzut drastic!

Casa Națională de Pensii Publice a recunoscut că taxele percepute pentru eliberarea documentelor care atestă vechimea în muncă sunt abuzive, după un demers al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

„FACIAS luptă pentru a anula în instanță a această prevedere. În cadrul acestei proceduri, a depus o plângerea prealabilă către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), demonstrând caracterul ilegal și abuziv al Ordinului nr. 299/29.05.2023, emis de CNPP, care obliga pensionarii să achite taxe substanțiale pentru eliberarea adeverințelor de vechime în muncă.

Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii

FACIAS a subliniat că acest ordin contravine în mod direct articolului 161, alineatul (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care stipulează în mod explicit că „cererile referitoare la eliberarea actelor necesare stabilirii și plății drepturilor de pensie sunt scutite de orice taxe și comisioane”. Totodată, acest ordin încalcă nu doar Legea nr. 263/2010, ci și principiile constituționale privind protecția socială”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Acum, FACIAS s-a adresat Arhivelor Naționale să clarifice de îndată situația și să ia măsuri pentru a-i proteja pe pensionari, prin eliminarea acestor taxe.

Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor, următoarea majorare şi noua formulă de calcul. ”Indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut”

„În contextul modificărilor legislative și al numărului mare de pensionari care au solicitat recalcularea pensiilor, devine esențial ca această prevedere abuzivă să fie anulată, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede scutirea de taxe pentru eliberarea documentelor necesare stabilirii și recalculării drepturilor de pensie. Este imperativ ca pensionarii să nu mai fie obligați să achite taxe pentru eliberarea acestor adeverințe”, mai spune FACIAS.

CNPP a venit cu precizări legate de adeverințele ce trebuie prezentate de către unii dintre pensionari în vederea recalculării pensiei.

„Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024, transmite CNPP.

Mai precis, CNPP indică situațiile în care este sau nu nevoie de prezentarea unei adeverințe:

  • e nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.);
  • dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document;
  • dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou;
  • dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe, deoarece datele sunt preluate din sistemul informatic.

În cazul în care angajatorul este încă în activitate, acesta are obligația, potrivit Codului muncii, să elibereze o astfel de adeverință.

Dacă pensionarul are venituri nepermanente de dinainte de 2001, iar angajatorul nu mai este în activitate, cei interesați trebuie să se adreseze operatorilor privați care au preluat arhivele.

Apoi, în cazul sporurilor cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, adeverințele sunt necesare doar dacă aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă.

Potrivit CNPP, adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie să cuprindă:

  • datele de identificare a persoanei;
  • denumirea unităţii;
  • perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
  • funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
  • denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
  • perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

De asemenea, adeverinţele trebuie să aibă un număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul care și-a făcut apariția în Marea Neagră. Se încearcă aclimatizarea lui
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Lukașenko pregătit să închidă internetul în timpul alegerilor dacă apar proteste
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili