La mai bine de 23 de ani de la Revoluţie, Palatul Parlamentului nu a fost recepţionat şi intabulat chiar dacă găzduieşte cele mai importante instituţii ale statului. În documentele oficiale, construcţia pe care experţii au evaluat-o la trei miliarde de euro, valorează zero lei.
Mihai Bartoş, fostul comandant al sectorului militar al şantierului Casei Poporului a dezvăluit că, după Revoluţie, s-au cheltuit sume imense pentru lucrări, în condiţiile în care clădirea era aproape gata.
„La Revoluţie, Casa Poporului era gata într-un procent de 95%. Pentru această perioadă s-au cheltuit circa 1,8 miliarde de lei, cum erau atunci leii noştrii, din ’89. Din 1989 până în prezent, mai rămăsese să se termine 5%. S-a reuşit această finalizare? Nu s-a terminat, şi dacă cumva Casa Poporului a fost recepţionată, s-a tăiat panglica, autorităţile şi-au făcut poze la inaugurarea ei? Una dintre dorinţele Ancăi Petrescu a fost să participe la recepţia şi finalizarea acestor lucrari şi să recepţioneze această lucrare. Acest lucru, săraca, n-a mai apucat. S-a încercat în ultima vreme să fie recepţionată”, a declarat Mihai Bartoş la România TV.
„De ce nu vrea să se facă recepţia Casei Poporului. Lucrarea nu e terminată. De ce mai au nevoie dacă tot au cheltuit atâţia bani? Nu s-a făcut recepţia pentru că a fost nevoie de un pretext să se cheltuiască nişte sume de bani. Casa Poporului a fost ca un aspirator. Nu ştiu dacă toţi banii care au fost repartizaţi Casei Poporului au fost folosiţi pentru Casa Poporului. Ar trebui o anchetă serioasă”, a continuat fostul comandant al sectorului militar al şantierului Casei Poporului.
CITEŞTE ŞI Ultima dorinţă a lui Nicolae Ceauşescu privind Casa Poporului
Palatul Parlamentului se întinde pe 330.000 de metri pătraţi şi a intrat de trei ori în cartea recordurilor: cel mai mare imobil civil administrativ, cea mai grea construcţie şi cea mai scumpă clădire administrativă. Nu a intrat, însă, în cartea funciară, iar în acte Casa Poporului nu există.
Colonelul Mihai Bartoş a dezvăluit la România TV şi că arhitecta Casei Poporului, Anca Petrescu, a fost ameninţată cu moartea cu câteva luni înainte să fie implicată în accidentul care i-a adus moartea.
„Mi-a povestit că nu prea se simte ea în largul ei, că are necazuri la execuția lucrărilor și chiar mai mult, mi-a relatat că a fost amenințată cu moartea. Ea n-a vrut să-mi spună despre ce e vorba, dar, cu durere așa, mi-a spus că a fost amenințată cu moartea. Din câte cunoșteam eu, nu întotdeauna au fost admise soluțiile ei, pentru lucrări în continuare. Și cei de la Casa Poporului, mai ales cei de la Secretariatul Camerei Deputaților îi impuneau anumite lucrări cu care ea nu era de acord, pentru că nu se încadrau, în viziunea ei, asupra proiectului. N-a trecut mult și am auzit la știri că Anca a avut un accident la Timișoara. Pe mine m-a șocat treabă asta. Între ce mi-a spus ea, că a fost amenințată cu moartea și accident. Cred că fiecare om își făcea o anumită impresie despre acest lucru”, a spus Bartoş.