Întrebat de ce a fost amânat din nou, la comisii, proiectul de lege privind Statutul Casei Regale, Dragnea a răspuns: „Pentru că se poartă discuţii care vor fi finalizate în aceste zile cu reprezentanţii Casei Regale pentru a se găsi care este forma în primul rând constituţională şi în al doilea rând firească în care poate fi adoptată această lege”.
„Nu e vorba de legea în sine, e vorba de: dacă sau nu se înfiinţează prin lege o instituţie care să fie numită Casa Regală”, a subliniat Dragnea.
Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” a precizat că va percepe o sumă lunară Familiei Regale pentru Palatul Elisabeta după finalizarea unui raport de evaluare, urmând ca aceşti bani să fie plătiţi până când Guvernul va stabili care este statutul Casei Regale.
„Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” sprijină şi înţelege necesitatea continuării activităţii Casei Regale în interes public, motiv pentru care va percepe, până la stabilirea de către Guvernul sau Parlamentul României a statutului Casei Regale, o sumă lunară, stabilită prin raport de evaluare, cu menţiunea că aceasta nu poate fi interpretată drept o prelungire tacită a locaţiunii”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către RA-APPS.
Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a menţionat că raportul de evaluare va fi finalizat în cursul săptămânii viitoare, iar suma lunară va fi stabilită în conformitate cu preţul de piaţă.
Reprezentanţii Casei Regale au precizat, pentru Mediafax, săptămâna trecută, că Familia Regală rămâne la Palatul Elisabeta şi după data de 5 februarie, când ar fi urmat să elibereze imobilul, în schimbul unei chirii lunare.
„În prezent, sunt în curs discuţii între Casa Majestăţii Sale şi RA-APPS privind situaţia Palatului Elisabeta. Pe durata acestor discuţii, Familia Regală va continua activităţile publice la Palatul Elisabeta şi va plăti o sumă lunară reprezentând contravaloarea folosinţei imobilului„, a declarat, pentru Mediafax, Radu Ghinea, consilier la Casa Regală.
Potrivit legii, după moartea Regelui Mihai I, moştenitorii săi aveau la dispoziţie 60 de zile pentru a elibera Palatul Elisabeta, imobil care fusese oferit Regelui ca locuinţă de protocol în timpul vieţii.
Pe 20 ianuarie, Andrew Popper, Şef al Casei Regale, susţinea că legea privind Casa Regală trebuie adoptată de Parlament, menţionând că Familia Regală are discuţii cu Guvernul privind găsirea unei soluţii intermediare privind Palatul Elisabeta. Popper a precizat că au fost discuţii şi cu partidele politice.