Casa Verde Fotovoltaice 2023. Greşeala majoră care te poate lăsa fără cei 20.000 de lei de la stat. Ce trebui să facă românii norocoşi acceptaţi în program

Românii care vor să scape de povara facturilor și s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 trebuie să-și aleagă acum instalatorii.
Filip Stan
08 sept. 2023, 13:29
Casa Verde Fotovoltaice 2023. Greşeala majoră care te poate lăsa fără cei 20.000 de lei de la stat. Ce trebui să facă românii norocoşi acceptaţi în program
Se schimbă regulile pentru programul ”Casa Verde Fotovoltaice”.

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Românii înscriși în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 trebuie să semneze alte contracte, în cel mult 90 de zile, altfel vor pierde finanțarea de la stat. Mai exact, norocoşii care au prins loc în program trebuie să-și aleagă acum instalatorii.

Lista publicată de autorități cuprinde 500 de firme, iar beneficiarii programului au la dispoziție 90 de zile să încheie un contract pentru montajul instalaţiei cu o firmă autorizată, altfel vor pierde finanțarea.

Prin programul „Casa Verde”, beneficiarii primesc 20.000 de lei de la stat, fiind nevoie să mai suporte doar 2.000 de lei, sumă totală cu care vor putea instala pe casă șase panouri cu o putere de 3 kW.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bisericile pot depune cerere pentru montarea panourilor solare
„Urmează ca beneficiarii înscrişi în platformă să selecteze instalatorul cu oferta cea mai bună, iar în 30 de zile, instalatorul validat poate să se ocupe de validarea documentelor care au fost înscrise în această platformă informatică”, a Dan Tudose, manager firmă instalare panouri.

Astfel, solicitanţii au obligaţia ca în termen de 90 de zile să-şi găsească instalatorii, altfel vor pierde finanţarea de la stat. Cei mai mulți  beneficiari se află în Ilfov, Timiș, Dolj, Arad şi Argeș.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, aprecia, miercuri, că există un interes crescut pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, peste 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise fiind atribuite instalatorilor, în doar 4 ore de la publicarea listelor cu instalatorii validaţi.

”Interes crescut pentru Casa Verde Fotovoltaice: peste 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise în program au fost atribuite instalatorilor, în doar 4 ore de la publicarea listelor cu instalatorii validaţi în cadrul acestui program. Independenţa energetică pe care acest program o oferă atât beneficiarilor persoanelor fizice, cât şi unităţilor de cult, care au putut participa în premieră în acest an, este un pas înainte către oraşe mai verzi, comunităţi mai verzi, viitor energetic verde”, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Mediului.

Potirvit lui Mircea Fechet, cele mai multe dosare sunt din judeţele: Ilfov (565), Mureş (484), Iaşi (457), Timiş (477), Suceava (332), Dâmboviţa (277), Argeş (273), Dolj (257), Arad (227).

În cursul zilei de miercuri au fost publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu listele cu instalatorii validaţi în cadrul programului Casa Verde.

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când vor fi instalate primele panouri, ce trebuie să ştie cei aproape 90.000 de beneficiari

Astfel, începând de astăzi, persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unităţile de cult au avut la dispoziţie 17,5 milioane  lei.

”În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă.  Ne dorim ca toţi cei 87.500 de solicitanţi care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat  pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice şi a unităţilor de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esenţial la succesul programului. Acesta e un program care va continua şi în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat Mircea Fechet, întru-n comunicat transmis de Ministerul Mediului.

Potrivit datelor transmise de minister, în termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Administraţia Fondului pentru Mediu generează prin intermediul aplicaţiei listele cuprinzând proiectele solicitanţilor eligibili.  După publicare pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu a listei solicitanţilor aprobaţi, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.

Selectarea de către solicitant a unui instalator validat, efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant şi aprobarea de către instalator, a solicitanţilor eligibili, se pot parcurge în termen de maximum 90 de zile.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul www.afm.ro, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27-29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii