Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023” înregistrează progrese! Astfel, peste 9.500 de beneficiari-persoane fizice care s-a înscris în acest program au primit aprobare pentru a începe instalarea panourilor fotovoltaice.
Citește și Programul „Casa Verde Fotovoltaice” va fi reluat de marți
„Cu mare bucurie vă informez că astăzi am aprobat în cadrul şedinţei Comitetului de Avizare primii 9.566 de beneficiari – persoane fizice ai Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. Aceştia au primit aprobarea de a începe instalarea panourilor fotovoltaice în ordinea înscrierii în program, contribuind astfel la reducerea costurilor facturii de energie electrică. Mi-aş fi dorit să putem aproba astăzi toţi beneficiarii declaraţi eligibili de către instalatori, însă, după cum ştiţi, până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru anul 2024 de către Guvernul României, instituţia operează doar cu 1/12 din bugetul anului precedent şi acesta este numărul maxim de beneficiari pe care i-am putut aproba în acest moment, urmând ca, după aprobarea acestuia, să publicăm şi restul solicitanţilor acceptaţi în program”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că în ultimii ani interesul românilor pentru pentru Casa Verde Fotovoltaice a crescut tot mai mult.
„Cei peste 9500 de beneficiari aprobați astăzi au primit undă verde să înceapă instalarea panourilor fotovoltaice în ordinea înscrierii în program. Interesul pentru Casa Verde Fotovoltaice este extrem de mare și în acest an, tot mai mulți români vor să producă energie verde în locuințele personale. Putem susține acest interes cu un buget record la Casa Verde Fotovoltaice – ediția 2024, respectiv 2 miliarde de lei pentru persoane fizice”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Românii care s-au înscris în acest program trebuie să știe că lista cu primele dosare admise în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023” sunt publicate pe site-ul Administraţia Fondului pentru Mediu, la secţiunea dedicată.
Reprezentanții instituției au transmis că durata de implementare a proiectului acceptat este de 12 luni de la data publicării listei.
Vă reamintim că Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie a anului 2023, după ce o societate din Bihor a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.
Tot la finalul anului trecut, reprezentanţii Ministerului Mediului au ajuns la o înţelegere cu această societate, care şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.