Casa Verde Fotovoltaice 2024. Greşeala care poate face inutilă toată investiţia

Beneficiarii Programului Casa Verde care aleg sau montează greşit baterii pot reduce cu peste 50% capacitatea de stocare a energiei, făcând practic inutilă întreaga investiţie iniţială
Filip Stan
06 aug. 2024, 19:23
Casa Verde Fotovoltaice 2024. Greşeala care poate face inutilă toată investiţia
Ce se întâmplă cu subvenţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice". Câţi bani pot primi românii de la stat

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Companie de sisteme fotovoltaice: Beneficiarii Programului Casa Verde care aleg sau montează greşit baterii pot reduce cu peste 50% capacitatea de stocare a energiei, făcând practic inutilă întreaga investiţie iniţială
Utilizarea unor acumulatori deficitari sau instalarea necorespunzătoare a acestora, în cadrul Programului Casa Verde, poate duce la reducerea capacităţii de stocare a energiei cu peste 50%, la funcţionarea deficitară a întregului sistem fotovoltaic sau chiar la incendii, atrage atenţia Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România.

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ce trebuie să facă românii care stau la casă pentru a obține finanțarea de 30.000 de lei

”În contextul finanţării oferite prin programul Casa Verde 2024 pentru baterii de stocare a energiei, beneficiarii care îşi doresc autonomie energetică completă au o responsabilitate majoră – alegerea unor baterii adecvate şi colaborarea cu instalatori autorizaţi de ANRE pentru a evita riscuri severe”, avertizează Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România.

Compania precizează că utilizarea unor acumulatori deficitari sau instalarea necorespunzătoare a acestora poate duce la reducerea capacităţii de stocare a energiei cu peste 50%, la funcţionarea deficitară a întregului sistem fotovoltaic sau chiar la incendii.

Mai mult, alegerea este cu atât mai importantă cu cât finanţarea prin programul Casa Verde este permisă o singură dată.

Spre deosebire de anii trecuţi, Programul Casa Verde 2024 propune un buget record de 2 miliarde de lei şi oferă beneficiarilor eligibili o finanţare nerambursabilă de o valoare mai mare, de 30.000 lei, din care 20.000 lei pentru panouri solare şi 10.000 lei pentru acumulatori. Românii care îşi doresc să scape de grija facturilor trebuie să contribuie cu cel puţin 3.000 lei, iar cum bateriile au un rol decisiv în funcţionarea corectă a întregului sistem fotovoltaic şi în obţinerea autonomiei energetice complete, este esenţial ca beneficiarii să decidă în cunoştinţă de cauză privind alegerea instalatorului, avertizează Kilowat.

Citește și: Ce se întâmplă cu subvenţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice”. Câţi bani pot primi românii de la stat

“Deşi Casa Verde 2024 este de departe cea mai bună sesiune de până acum, românii au şi o mare responsabilitate de această dată: achiziţia şi instalarea acumulatorilor fiind obligatorie în programul de anul acesta, beneficiarii trebuie să fie precauţi şi să folosească doar baterii omologate, conforme cu standardele de siguranţă, şi montate doar de instalatori calificaţi şi autorizaţi de ANRE. Stocarea energiei cu ajutorul bateriilor completează un sistem fotovoltaic şi oferă o autonomie energetică reală, o reducere aproape totală a costurilor la energie şi siguranţă pentru eventualele pene de curent. Însă a cumpăra baterii de calitate îndoielnică sau de la instalatori neautorizaţi, pentru un preţ mai mic, se poate transforma în a ‘cumpăra’, de fapt, un sistem fotovoltaic care funcţionează la capacitate minimă, afectând practic obiectivul principal, şi anume obţinerea autonomiei energetice totale. La cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastră este ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori autorizaţi, care au în stoc echipamente omologate”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Casa Verde Fotovoltaice 2024.  Un sistem fotovoltaic complet conţine şi baterii de stocare, acestea oferind un beneficiu real familiilor din România care instalează panouri solare. Mai exact, bateriile scad şi mai mult consumul de energie din reţeaua naţională şi, prin urmare, valoarea facturii la energie, mai ales în contextul în care în viitor ar putea fi introdus sistemul de facturare diferenţiat, pe ore, adică mai scump seara şi noaptea. Altfel spus, românii vor putea utiliza doar energia produsă de la soare, prin panourile fotovoltaice şi, mai mult decât atât, vor putea chiar trimite surplusul în reţeaua naţională. Practic, beneficiarii nu doar că obţin independenţă energetică, dar pot obţine şi profit.

Însă instalarea bateriilor necesită competenţe şi lucrări serioase, care pot fi realizate numai de firme ultraspecializate şi autorizate ANRE.

“Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile. Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate şi exploatate corect, îşi pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare la peste 50%. Dacă bateriile nu funcţionează corect, sistemul fotovoltaic îşi pierde practic jumătate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independenţă energetică sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atât mai riscant cu cât, conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanţare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastră şansă de a nu plăti minimum 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet. De asemenea, prin noua condiţie Casa Verde 2024 de a instala baterii de stocare a energiei, experienţa şi priceperea instalatorilor devin cruciale. Practic, putem spune că aceştia îşi dau doctoratul în montarea sistemelor fotovoltaice astfel încât acestea să funcţioneze impecabil şi cu siguranţa necesară pentru beneficiari, familiile şi casele lor. Instalarea bateriilor poate deveni o chestiune de viaţă şi de moarte, fiind în centru siguranţa oamenilor. De exemplu, un incendiu provocat de o baterie este extrem de greu de stins. Însă suntem convinşi că beneficiarii vor alege în cunoştinţă de cauză instalatorii şi vor lucra cu firme autorizate, care folosesc echipamente omologate şi au montatori calificaţi, care să-i scape de grija facturilor la energie în siguranţă maximă”, punctează Albert Soare, fondator Kilowat.

Casa Verde Fotovoltaice 2024.  Beneficiile utilizării bateriilor vor avea efecte maxime în viitor, subliniază specialiştii Kilowat, mai ales atunci când va fi eliminată plafonarea preţului la energie şi când preţul la energie va fi mai mare în anumite ore din zi, când consumul este mai mare, adică seara sau anumite ore de vârf. În acest caz, bateriile de stocare vor deveni de interes pentru obţinerea independenţei energetice şi de către românii care nu le folosesc sau nu au sisteme fotovoltaice pe case.

”Introducerea bateriilor în programul Casa Verde 2024 este binevenită şi în contextul în care lipsa capacităţilor de stocare proporţională cu capacitatea de producţie a centralelor a devenit o problemă naţională. Mai mult decât atât, starea precară a reţelelor de distribuţie, dar şi alte probleme legate de relaţia distribuitorilor cu prosumatori în anumite zone limitează uneori beneficiile de care aceştia ar trebui să se bucure”, mai spun reprezentanţii companiei.

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialişti în consultanţă şi în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluţii complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare şi consultanţă şi mentenanţă post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat peste 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga ţară, din care 30% prin programul Casa Verde.

Kilowat oferă asistenţă pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmărind şi optimizând sistemul prin update-uri şi parametrizare adaptată, fiind ajustate setările tehnice pentru o eficienţă maximă, având şi un serviciu dedicat asistenţei post vânzare, asigurând astfel tot suportul necesar unei funcţionări ideale pe termen mediu şi lung.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap după 8 august. Schimbări benefice, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Interzis pentru șoferii români. N-ai voie să împrumuți mașina. Faci 5 ani închisoare
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
TOȚI ȘOFERII TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA! Schimbări în Codul Rutier
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Ce va conține noul card de sănătate. Schimbări radicale
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Christian Sabbagh o face PRAF pe Anca Țurcașiu, după ce a refuzat să facă o poza cu fiica lui: „Bătrână legendă cu un puștan”
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Triplă crimă în București! O mamă și doi copii au fost uciși cu bestialitate într-un bloc din Sectorul 2! Principalul suspect este un membru al familiei
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe vehicule. Guvernul a dat ordin. Amenzi din 1 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Joe Biden laudă alegerea guvernatorului Tim Walz ca partener al Kamalei Harris pentru Casa Albă
MediaFlux
LOTIVURĂ pentru TRUMP! CUTREMUR în ALEGERI din cauza DOSARULUI PENAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!