Înscrierile pe regiuni în sesiunea Casa Verde 2024 au avut loc între 27 septembrie şi 8 octombrie, sesiunea de anul acesta având un buget record de 2 miliarde de lei şi o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei.
„S-a finalizat perioada de înscriere a persoanelor fizice în aplicaţie. Acum suntem în ultima etapă pentru evaluarea noilor companii de instalatori care au dorit să participe la program. Mai au de constituit garanţiile pentru participare, timp de 15 zile. După finalizarea acestei perioade vom publica pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu atât persoanele fizice care s-au înscris în cadrul programului, cât şi firmele acreditate de către AFM să monteze şi să instaleze aceste sisteme.
Sunt foarte puţine firme din programul anului 2023 care au renunţat la program. Peste 95% au dorit să continue să participe şi la sesiunea aferentă anului 2024. Acum sunt peste 250 de firme noi de instalatori. În total sunt vreo 8-900 de firme”, a explicat preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu, la DCNews.
În privinţa numărului de cetăţeni care s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, Laurenţiu Neculaescu a precizat: „Anul acesta, datorită faptului că am mărit cuantumul finanţării de la 20.000 de lei la 30.000 de lei pentru că am dat şi acumulatorii aferenţi fiecărui sistem, deşi am alocat un buget record de 2 miliarde de lei pentru acest program, avem 66.000 de persoane fizice înscrie şi 670 de unităţi de cult”.
Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie să aleagă “cu lupa” firma instalatoare. Pot pierde finanţarea de la stat şi rămâne fără sisteme fotovoltaice, dacă instalatorul nu reuşeşte să monteze în cel mult 12 luni
Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie să aleagă cu mare atenţie instalatorul, pentru că unele firme pot să nu aibă capacitatea de a realiza montajul de sisteme fotovoltaice în cel mult un an de la obţinerea oficială a finanţării de la AFM, arată Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România. Potrivit companiei, unele firme instalatoare pot ajunge chiar la insolvenţă, mai ales dacă au fost create doar pentru a face business pe programul Casa Verde şi nu se autofinanţează şi din vânzarea în afara programului.
”Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie să aleagă cu mare atenţie instalatorul, pentru că unele firme pot să nu aibă capacitatea de a realiza montajul de sisteme fotovoltaice în cel mult un an de la obţinerea oficială a finanţării de la AFM. Astfel, românii pot rămâne fără sisteme fotovoltaice şi pierde automat finanţarea de la stat, fără a mai putea scăpa de grija facturilor la energie. Alegerea instalatorului este cu atât mai importantă cu cât programul Casa Verde 2024 vine cu o schimbare majoră: beneficiarii pot înlocui instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea lui, în loc de 12 luni cum era posibil în anii trecuţi”, arată Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România.