Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a bucurat de un succes uriaș în rândul românilor. Site-ul de înscriere pentru finanțare a fost luat cu asalt de cei dornici să prindă un loc pe lista norocoșilor subvenționați de stat pentru energie ”verde”.
În etapa de alegere a firmei care să le monteze panourile fotovoltatice, beneficiarii programului sunt sfătuiți să fie foarte atenți. Sute de români riscă să piardă finanţarea, după ce diferite firme au întârziat nejustificat de mult şi nu le-au montat la timp panourile.
Experţii le recomandă românilor din programul Casa Verde Fotovoltaice să încheie contracte doar cu firme cu experienţă şi să ceară detalii privind echipamentele, notează observatornews.
Printre beneficiarii programului se numără și Flavius Sora, care aşteaptă cu nerăbdare să aibă instalate panourile fotovoltaice. El a explicat motivele pentru care vrea panouri fotovoltaice.
„Pentru a reduce factura la energie. Şi pentru că vreau să-mi cumpăr maşină electrică. Sistem de 6 kWh, trifazat, cu baterie de stocare de 10 kW. Contribuţia proprie este de 4.000 de lei. 30.000 subvenţia de la stat şi 4.000 de lei contribuţie proprie”, spune el.
Pentru montarea panourilor, Flavius Sora a apelat la o firmă specializată.
Ceilalți beneficiari, al căror număr este de aproape 67.000, trebuie să facă la fel în următoarele 90 de zile. Experții le recomandă să aleagă firma de montaj după îi verifică istoricul și cer cât mai multe informații, pentru a nu avea surprize neplăcute.
„Să ne uităm la ce soluţie cibernetică, de IT, propune instalatorul. Pentru că tu trebuie să vezi în fiecare moment cât produc panourile tale, cât consumă. Garanţia pe care o au vizavi de echipamente. Asta mi se pare foarte important. Din păcate, nu s-a controlat deloc calitatea acestot instalatori. S-au înmulţit ca ciupercile după ploaie”, spune expertul în energie Corina Murafa.
La acest moment, sute de oameni care erau înscrişi de anul trecut riscă să piardă finanţarea pentru că panourile fotovoltaice n-au fost instalate în termen de 12 luni, mai spune sursa citată.
„Nu au avut capacitatea să ducă lucrurile până la capăt. Instalatorul nu a făcut instalarea în timp şi se pare că nici nu o va face. Au făcut oferte foarte bune, au atras foarte mulţi oameni, dar s-au dovedit a fi nerealiste”, spune Albert Soare, instalator fotovoltaice.
Administraţia Fondului de Mediu a validat 562 de instalatori în programul Casa Verde.
În cel mai optimist scenariu, primele panouri ar putea fi montate în feburarie 2025.
Experții estimează că numărul românilor care să-și monteze fotovoltaice va fi din ce în ce mai mare, mai ales că anul viitor, în primăvară, ar putea fi eliminată plafonarea tarifelor din energie.
„Văd înmulţindu-se cererea, inclusiv din bani privaţi, din economiile oamenilor, poate din credite bancare”, a mai spus Corina Murafa.
Numărul prosumatorilor din România este de aproape 200.000. Puterea instalată prin fotovoltaice depășește 2.000 de MW.
Printre beneficiile instalării panourilor se numără micșorarea cu 50 până la 100 la sută a consumului de energie electrică, potrivit solarcenter.
Citește și Cât de eficient este aerul condiționat setat pe căldură. Costul pentru o lună de iarnă