Casa viitorului există deja la Sibiu. Un student medaliat cu aur a inventat o „casă inteligentă” VIDEO

O familie din municipiul Sibiu are șansa să locuiască într-o "casă inteligentă", care le urează membrilor ei bun venit acasă, le cântă "La mulți ani!", udă gazonul, asigură securitatea proprietății și reglează în așa fel sistemul de încălzire, încât factura la gaze este cât pentru o garsonieră, deși casa are o suprafață de peste 200 de metri pătrați.
Iulian Tudor
23 apr. 2015, 11:40
Casa viitorului există deja la Sibiu. Un student medaliat cu aur a inventat o

Casa a devenit o locuință a viitorului, desprinsă parcă din filmele SF, datorită invenției unui student în primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei, informează AGERPRES. Studentul, Iosif Băncioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa națională a concursului internațional de proiecte informatice „Infomatrix 2015”.

Citeşte şi Prima Casă 2015. Solicitările de garantare, la un maxim istoric. Ce trebuie să conţină dosarul

„Este vorba de un modul al unei automatizări, modul controlat cu ajutorului unui PLC („Progammable Logic Controller”), care ajută la deschiderea unei uși pe bază de senzori de mișcare, cititor de carduri și interfon. Este interesant faptul că, prin adăugare de module I/O (input/output) se pot conecta diverși senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diverși parametrii, PLC-ul comandând diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transformă o casă obișnuită, în casa viitorului”, a declarat Iosif Băncioiu.

Această invenție va participa la București, în perioada 14-18 mai, la faza internațională a acestei competiții, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internaționale, din țări de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud și Europa).

Deși arată de afară ca o casă obișnuită, cu niște panouri solare pe acoperiș, casa viitorului de la Sibiu te surprinde încă de când îi pășești pragul. Îți urează bine ai venit și de îndată ce intri în living o muzică ambientală te înconjoară, datorită unor senzori din tavan, controlați de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.

„Welcome! You are home alone”, spune o voce feminină în limba engleză atunci când treci de senzorul care detectează mișcarea.

Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casă pot apăsa diverse butoane, pe un „touchscreen”. Cu o simplă apăsare pe acest „touchscreen”, poți deschide sau închide jaluzele de la geamuri. În cazul în care ai uitat să îți pui ceasul deșteptător să sune, casa inteligentă te trezește dimineața și are de grijă să îți amintească să duci copiii la grădiniță sau la școală.

Această automatizare prietenoasă, cum o numește inventatorul ei, Iosif Băncioiu, te ajută să faci economie la facturi. Spre exemplu, factura de curent este redusă considerabil. Deși există întrerupătoare în casă, aproape nimeni nu le mai folosește, pentru că totul este calculat în funcție de lumina naturală de afară care inundă casa prin niște geamuri foarte mari. „Totul este pe bază de senzori de mișcare și senzori de lumină. Dacă intensitatea luminoasă este mai ridicată, atunci nu se aprind becurile în casă”, explică Iosif Băncioiu.

Una din cele mai mari economii se face la factura de încălzire. Proprietarul casei, unchiul studentului inventator, a recunoscut că a plătit doar 150 de lei factura la gaze într-o lună de iarnă, la o casă cu o suprafață de 230 metri pătrați.

„Acest sistem controlează și partea de încălzire. Se face practic un schimb între panourile solare, șemineu, cu sistemul de încălzire integrat al apei și centrala de încălzire pe gaz. (…) Într-o lună geroasă de iarnă, factura de gaz a fost de 150 de lei”, a spus Iosif Băncioiu.

Citeşte şi Casa de 900 de lei. Da, preţul este scris corect GALERIE FOTO

Când familia nu este acasă sau doarme, gazonul este udat automat cu ajutorul senzorilor și panoului de comandă din casă.

„Are în software un interval prestabilit, mai exact noaptea, zilnic, în funcție de umiditate și viteza vântului. Dacă umiditatea este ridicată și vântul bate destul de tare, nu pornește sistemul de irigație. Practic, casa îți udă gazonul și când nu ești acasă”, a adăugat inventatorul.

Poate cea mai importantă utilitate a acestui panou de automatizare, este sistemul de securitate.

„În cazul încălcării perimetrului fără cartele de acces, proprietarul este anunțat prin SMS sau apel telefonic pe telefonul mobil. Dacă în curte se află o pisică sau un câine, stăpânul casei nu primește alarmă prin SMS, pentru că sunt mai mulți senzori care sesizează asta. Accesul în casă se poate face pe bază de cheie sau card de acces”, completează Iosif Băncioiu.

Ce este special în cazul acestei automatizări este ceea ce se întâmplă în cazul unei pene de curent. Există autonomie de la 24 la 48 de ore, în funcție de utilizare. Practic toate funcțiile se mențin și dacă nu există alimentare cu curent electric timp de două zile.

Pentru a construi panoul de comandă, circuitele și a monta senzorii, Iosif Băncioiu a muncit doi ani, însă casa viitorului a început să funcționeze de un an.

Întrebat dacă s-a așteptat să fie recompensat cu o medalie de aur pentru invenția aceasta, studentul sibian a răspuns: „Sincer vă spun că nu mă așteptam, dar mă bucur și sunt mândru de asta. Să sperăm că o să ne menținem și la etapa mondială a concursului Infomatrix”.

Un asemenea sistem inteligent costă în jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului și proprietarului casei.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Orașul mic din România care a fost un puternic centru industrial. Zeci de mii de oameni au fost aduși pentru a lucra, astăzi aici mai trăiesc doar 1.987 de locuitori
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Iulia Vântur și Andreea Raicu, întâlnire în India. Ce pun la cale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Incidentele subacvatice ale cablurilor submarine explicate de oficialii de securitate nu sunt rezultatul sabotajului
MediaFlux
CÂȚI BANI au PIERDUT PENSIONARII! SUMELE sunt URIAȘE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă