Căscatul excesiv este un semnal de boală

Un fenomen fiziologic întâlnit atât la oameni, cât și la animale ce adesea este asociat cu starea de oboseală, însă există cazuri în care căscatul într-o manieră excesivă poate semnala prezența anumitor afecțiuni.
Alina Costache
29 sept. 2017, 07:36
Căscatul excesiv este un semnal de boală

Și tu te-ai confruntat de a lungul timpului cu fenomenul căscatului și ai observat adesea că aceasta este un gest molipsitor. Ei bine, specialiștii care au studiat fenomenul nu au putut stabili exact din ce motiv devine molipsitor însă, deși se crede că apare în starea de oboseală, potrivit publicației Huffington Post mai ales când creierul nostru nu este suficient de bine oxigenat.

Deși multe persoane nu știu că acest gest reflex al organismului ne poate transmite semnale despre apariția anumitor afecțiuni ce netratate în timp se pot agrava.

O consecință a deficitului de oxigen

Lăsând la o parte perioada în care nu reușești să te odihnești corespunzător, căscatul se poate datora unei oxigenări deficitare a sângelui, și din păcate acest aspect se regăsește în afecțiuni precum insuficiență cardiacă, migrene, carențe de magneziu sau fier ori epilepsie.

De asemenea dacă ești nevoit să stai o perioadă îndelungată într-o încăpere neaerisită corespunzător sau foarte aglomerată, căscatul nu va ezita să apară.

Un deficit de vitamine

Diminuarea dozei de magneziu din organism sau chiar absența sa va declanșa starea de somnolență ce este însoțită de prezența căscatului deoarece prin somn organismul reușește în anumite situații să se refacă.
Însă pe lângă acest deficit trebuie luat în calcul și existența unei anemii severe, atunci când nivelul hemoglobinei, care transportă oxigenul în sânge scade se va declanșa automat căscatul pentru a ajuta organismul să se reechilibreze.
Prin căscat musculatura reușește să se relaxeze, și adesea cu cât ești mai obosit cu atât mai mult vei căsca.
În cazul în care ai de a face cu o malformație congenitală la nivelul inimii sau boli ale sistemului nervos, căscatul va fi un fenomen cu care te vei confrunta chiar de mai multe ori pe zi.

Lipsa hidratării corespunzătoare

Atunci când creierul nu primește suficient oxigen, corpul reacționează automat deoarece o slabă oxigenare ar putea fi un simptom al sclerozei multiple, a unor tumori cerebrale sau a epilepsiei ori encefalitei.
La fel se întâmplă și atunci când nu bei suficientă apă, organismul îți transmite fel și fel de semnale printre care pielea uscată, mâncărimi ale pielii, căscatul excesiv deoarece organismul se chinuie să mențină funcțiile organelor chiar și în lipsa apei și apelează la rezervele sale. Astfel, în lipsa apei oboseala se va accentua.

În plus apa conține oxigenul necesar pentru a evita apariția blocajelor la nivelul vaselor sangvine și la nivel cerebral.

Orice fel de lips ar avea organismul, dacă nu se acționează la timp consecințele pot fi majore, așa că profită de tot ce ai în jur, consumă 2 litri de apă zilnic, alimentează-te corespunzător, depune efort măcar 30 de minute pe zi și astfel îți vei consolida sistemul cardiac și cel imunitar pentru a fi ferit de diverse afecțiuni.

Află cât de contagios poate fi căscatul AICI

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Vești proaste de la ANM. Se strică vremea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație