Case cu încălzire prin pardoseală din perioada Romei Antice, descoperite la Alba Iulia în urma celor mai recente săpături arheologice.
Citeşte şi Arheologii au fost uluiţi de descoperirea unei truse medicale dacice la Sarmizegetusa
Arheologii sunt uimiţi de ingeniozitatea inginerilor din perioada Romei Antice. Încă de atunci, aceştia au inventat sistemul de încălzire prin pardoseală, astfel, aerul cald putea circula pe sub podeaua casei. Sistemul era cunoscut încă din Grecia Antică, dar romanii au fost cei care au îmbunătățit tehnologia.
Temperaturile în casele celor care aveau acest sistem de încălzire, denumit hipocaust, ajungeau iarna până la 30 de grade Celsius. Sistemul era unul simplu: într-o parte a casei se afla un cuptor de lemne, numit praefurnium. În urma arderii, aerul cald era trimis print-un sistem de canalizare aflat sub pardoseală, sistemul fiind construit pe stâlpi de cărămidă, care se numeau pilettes, potrivit alba24.ro.
Spațiul de sub podea era gol și permitea ca aerul cald să circule prin camera respectivă. În acest fel temperatura ajungea și la 30 de grade. Însă, dacă romanii care aveau casa doreau temperaturi mai mari, inginerii au mai adăugat încă o piesă la instalație.
Este vorba despre despre un sistem de tuburi din lut ars, tuburi numite tubuli care se introduceau prin pereți, iar prin tuburile respective circula fumul provenit din cuptorul de ardere al lemnelor. Acesta era un sistem care venea în completarea hipocastului.
În urma unor săpături efectuate de arheologi în zona centrală din Alba Iulia, a fost descoperită o casă de tipul domus, iar arheologii au descoperit sistemul de încălzire. Este vorba despre o casă care a fost scoasă la suprafață de arheologi, în cursul anului 2021.
La casa descoperită la Alba Iulia, cuptorul era poziționat în afara curții. Se pare că nu toate camerele beneficiau de acest tip de încălzire prin pardoseală.
În prezent, arheologii din Alba Iulia sapă într-o zonă extinsă din vechiul Apulum. Aici arheologii au descoperit chiar podeaua de cocciopesto, adică nivelul de călcare care se punea deasupra la pilletes, și care reprezenta podeaua pe care oamenii călcau și se așeza mobila în casă.
Reamintim că în urmă cu trei ani, arheologii din Alba Iulia au descoperit termele romane, ale Legiunii a XIII-a Gemina.