Când soldații ruși au părăsit satul Novi Bikiv după o lună de ocupație, Natalia Samson s-a întors în casa ei și a descoperit că aceștia i-au furat parfumurile, bijuteriile, niște sticle de vin, un scuter, o pernă decorativă și o colecție de monede vechi.
După câteva zile şi-a făcut curaj şi a mers la școala din sat, unde lucrează ca director adjunct. Şi unitatea şcolară fusese „vizitată” de invadatorii ruşi. Urmare a „vizitei” ruşilor, din şcoală dispăruseră majoritatea computerelor, proiectoarele și alte echipamente electronice, scrie The Guardian.
„Oamenii i-au văzut pur și simplu încărcând totul în camioanele Ural, tot ce puteau lua”, a povestit Natalia Samson.
Zeci de case de pe strada principală a satului fuseseră jefuite, la fel şi toate magazinele. Alți săteni au spus că le-au dispărut mașinile de spălat, alimente, laptopuri și chiar și o canapea.
Un astfel de comportament al soldaţilor ruşi a fost constatat în mai multe zone din Ucraina după invadarea Ucrainei la 24 februarie.
Ştirile despre jafurile comise de soldaţii ruşi au stârnit indignare în rândul populaţiei din Ucraina, dar şi în rândul rușilor care se opun războiului.
„Cei care luptă așa nu sunt soldați, ci o gloată”, a scris Vladimir Pastuhov, un politolog rus liberal, care este editorialist la Novaia Gazeta. „În armata rusă jaful este o formă de motivare suplimentară a personalului”, a mai susţinut politologul.
Într-un apartament din Irpin, oraş de lângă Kiev şi care a fost parțial controlat de forțele ruse în ultima lună, o familie s-a întors acasă pentru a descoperi că soldații ruși locuiseră acolo.
„Mi-au luat toate hainele – literalmente totul, paltoane pentru bărbați și femei, cizme, cămăși, jachete, chiar și rochiile și lenjeria mea”, a spus unul dintre rezidenți, care a furnizat fotografii cu prejudiciul creat.
Conform publicației “Hajun”, un proiect media de investigație din Belarus, peste 128 de pachete, care cântăreau în total aproximativ 3 tone, au fost trimise numai la Rubtsovsk din orașul de graniță bielorus Mazyr în data de 2 aprilie. Rubtsovsk, situat în sudul regiunii Altai din Rusia, este un oraș sărac, cunoscut pentru că găzduiește patru închisori.
Într-un material video publicat de The Guardian, imagini filmate de camere de supraveghere, pot fi observați soldați ruși care împachetează îmbrăcăminte, televizoare, unelte, echipamente de pescuit, baterii auto și alte articole de uz casnic în pachete înainte de a fi trimise acasă, chiar şi în Siberia sau oraşe situate pe coasta estică a Rusiei.
Pe înregistrare se văd soldați ruşi care chiar glumesc cu alți clienți în timp ce pregătesc pachetele care urmează să fie strimise acasă. La un moment, un soldat intră râzând cu o trotinetă furată pe care vrea să o trimită familiei sale din Rusia.
Publicaţia din Belarus a dezvăluit şi datele a 16 soldați ruși care au trimis colete familiilor din Rusia pe 2 aprilie de la o companie rusă de curierat care livrează în spațiul fostei Uniuni Sovietice.
Informaţiile privind jafurile comise de soldaţii ruşi în localităţile invadate din Ucraina au determinat o companie de curierat să înceapă să solicite acte de vânzare cumpărare sau un bon fiscal celor care vor să trimită colete în străinătate.
Sociologul rus Alexandra Arkhipova a spus că nu doar sărăcia și penuria materială în rândul soldaților ruşi au dus la jafuri în Ucraina.
„Mulți soldați ruși simt că acest război este absolut inutil și lipsit de sens. Este un război absurd și ei rămân în Ucraina cu riscul imediat de a fi uciși… Așa că se gândesc: „Voi lua acest computer pentru că copilul meu are nevoie de un computer acasă”. Face o situație fără sens mai puțin absurdă și mai practică”, spune sociologul.
Cu toate acestea, acest lucru nu explică distrugerea care a însoțit jafurile soldaţilor ruşi. Mulți oameni și-au găsit casele sau afacerile vandalizate cu graffiti pro-rus. În orașul Trostianets, soldații au mânjit fecale pe pereții unui magazin de carne pe care l-au prădat. Multe case par să fi fost distruse în mod intenţionat.