Casă eficientă energetic. Până în anul 2050, toate casele din Uniunea Europeană nu vor mai trebui să aibă consum energetic, deci vor trebui să se conformeze standardelor UE. Aceste măsuri sunt luate pentru a se lupta împotriva schimbărilor climatice și a se ajunge la clădiri care să aibă zero emisii de carbon.
Casele eficiente energetic sunt, de obicei, case în miniatură construite cu dotări inteligente. Practic, înseamnă că se poate acoperi consumul de energie din surse regenerabile. Conform reglementărilor europene, orice clădire care va fi construită din 2030 sau va intra în renovare majoră, va trebui să se autosusțină din punct de vedere energetic.
„O abordare logică în planificarea definiției ZEB este reducerea nevoilor de energie cât mai mult posibil prin implementarea măsurilor de eficiență energetică înainte de implementarea tehnologiilor de energie regenerabilă. (…) Atingerea standardului de clădire cu emisii zero fără a avea cerințe de eficiență energetică ar însemna furnizarea de cantități mari de energie din surse regenerabile, ceea ce, în general, nu este fezabil și nici rentabil”, se menționează în raportul tehnic „Defining zero-emission buildings” publicat în acest an de Joint Research Center (JRC), institutul de cercetare al Comisiei Europene.
Citește și : Cea mai ușoară rețetă de chec pufos. E gata în câteva minute și e absolut delicioasă
O casă foarte eficientă energetic va avea următoarele caracteristici : termoizolarea foarte bună a pereților exteriori, acoperișului, tavanului, podelei, subsolului, ferestre de calitate care să permită menținerea temperaturii, sisteme de ventilație etc. În plus, aceasta va avea surse care să îi permită să consume din ce în ce mai mult din surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice, și din ce în ce mai puțin din combustibili fosili.
Citește și : Statul, preocupat de vânzarea de mașini de lux confiscate. De la ce prețuri pornește un bolid
Astfel de case vor avea un sistem inteligent de control, direct de pe smartphone, care să permită controlul jaluzelelor, luminilor, încălzirii, dar și să permită programarea anumitor acțiuni, precum deschiderea ferestrelor inteligente.
Specialiștii precizează că o astfel de casă nu este chiar atât de scumpă, prețurile orientându-se între 900 și 1200 de euro per metru pătrat. În plus, românii pot primi o primă de până la 15.000 de euro pentru o casă eficientă energetic, sau chiar pentru eficientizarea energetică a casei în care locuiesc, prin programul „Casa Eficientă Energetic”, pus în funcțiune de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.