„Nu este de mirare, fiecare am patit-o pe pielea noastra,” spune Dr. Lauren Hale profesor de medicina preventiva in Stony Brook. „Toti observam ca atunci cand nu ne-am odihnit suntem mai irascibili.”
Studiul a mai descoperit de asemenea si ca in zilele in care cuplurile se inteleg mai bine, au mai multe interactiuni pozitive, tind sa doarma mai putin. Dar un somn mai scurt nu inseamna neaparat ca nu este odihnitor. Datorita sentimentelor pozitive acumulate de-a lungul zilei, cuplurilor nu le mai arde de somn noaptea.
In studiu au participat 35 de cupluri casatorite care au purtat senzori pentru a le monitoriza miscarile in timpul somnului timp de 10 nopti. Varsta medie a participantilor a fost de 32 de ani. In timpul zilei, cuplurile tineau un jurnal in care notau cum s-au inteles, cat de aproape s-au simtit de partener, daca au discutat despre sentimentele lor cu partenerul. Dar ei trebuiau sa noteze si aspecte negative: daca s-au simtit criticati, ignorati sau s-au certat.
Cand femeile au dormit prost, au relatat mai multe interactiuni negative cu partenerul a doua zi decat pozitive. Sotii au notat acelasi lucru. Dar in mod curios, la barbati, somnul prost nu a afectat interactiunile din cuplu.
Femeile sunt mai sensibile, reactioneaza mai rapid la un eveniment negativ sau unul pozitiv in cuplu si sunt mai comunicative in legatura cu sentimentele lor. Asa ca faptul ca probleme cu somnul afecteaza cuplul a doua zi are de-a face cu extrovertirea femeilor, pe cand barbatii tind sa isi reprime sentimentele negative.
Expertii sunt de acord: „Suntem stoici,” spune William J. Strawbridge, profesor la Institutul de Sanatate si Imbatranire din California. Intr-un studiu din 2005, Strawbridge a concluzionat ca problemle cu somnul sunt legate de insatisfactia maritala. „Este adevarat ca barbati nu vorbesc atat despre tot felul de lucruri si nu sunt sensibili la orice. Interactiunea si comunicarea sunt mai importante pentru o femeie decat pentru un barbat.”
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.