Castelul Cantacuzino din Buşteni, o bijuterie arhitectonică care îţi taie răsuflarea FOTO

Castelul Cantacuzino din stațiunea prahoveană Bușteni a intrat recent în circuitul turistic, la aproape 100 de ani de la inaugurarea construcției realizate la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis ''Nababul''.
Iulian Tudor
15 mart. 2014, 09:33
Castelul Cantacuzino din Buşteni, o bijuterie arhitectonică care îţi taie răsuflarea FOTO

Mai puțin cunoscut decât Peleșul de la Sinaia, însă cu nimic mai prejos din punct de vedere arhitectural sau istoric, Castelul Cantacuzino din Buşteni a avut un trecut tumultos, monumentul fiind integrat în circuitul turistic în urma demersurilor unor investitori privați, potrivit Agerpres.

Construit între anii 1901 și 1911 la solicitarea „Nababului”, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, Castelul Cantacuzino se remarcă prin clădirea masivă, impunătoare, realizată din piatră și cărămidă. Clădirea, a cărei suprafață construită este de aproape 3.200 de metri pătrați, este realizată în stil neoromânesc, având influențe brâncovenești, bizantine și celtice, arhitectura sa conținând și elemente inspirate de arhitectura bisericească.

Domeniul Cantacuzino din Bușteni a fost naționalizat în 1948, iar în anul 2004 a fost retrocedat unei moștenitoare a familiei. În anul 2008, el a intrat în posesia unui grup de investitori străini care, la aproape 100 de ani de la inaugurarea lui, l-au inclus în circuitul turistic.

CITEŞTE ŞI: CASTELE din România care merită văzute

Nu sunt mulți cei care știau de existența acestui castel care, până nu demult, a stat ascuns în spatele unor copaci. Noii proprietari l-au scos însă la lumină, astfel că acesta este acum vizibil chiar din drumul național care face legătura între București și Brașov.

Castelul a trecut printr-o perioadă dificilă, în condițiile în care, după naționalizare, edificiul a fost aproape golit de obiectele de mobilier și cele decorative și transformat în sanatoriu TBC. În procesul de transformare, pereții multor camere și, implicit, modelul original au fost acoperiți cu vopsea verde. În unele camere, însă, restauratorii au scos la iveală porțiuni în care se poate vedea o parte a modelului original.

Lipsa aproape în totalitate a mobilei este completată de fotografiile expuse în sălile castelului care înfățișează imaginea originală a acestora.

Vitraliile sunt cele originale, lucrate în atelierele de la Murano, aici păstrându-se și parchetul original și pardoseala din ceramică florentină din salonul principal.

De asemenea, stucomarmura, șemineele realizate din piatră de Albești, ornamentate cu mozaicuri policrome, ușile masive de lemn cu tăbliile sculptate cu blazonul familiei Cantacuzino, plafoanele originale cu grinzi aparente și pictate, scările cu trepte realizate din marmură de Carrara și balustradele din lemn, piatră sau fier forjat mențin atmosfera de altădată.

Singurul candelabru original din tot castelul este cel din Holul de onoare, care găzduiește o colecție heraldică unică în România. Aceasta este reprezentantă de blazoanele familiilor de boieri care s-au înrudit de-a lungul timpului cu neamul Cantacuzinilor, dar și o galerie de picturi în mărime naturală realizate pe piele de Cordoba de pictorul austriac Johan Frankerberger.

Terasa aferentă acestei săli oferă o priveliște spre Crucea Caraiman, recent intrată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Castelul Cantacuzino poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 10.00 și 19.00, el putând fi și închiriat pentru diverse evenimente culturale, private, fashion sau corporate.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Snoop Dogg va purta flacăra olimpică prin Saint-Denis vineri, alături de Laetitia Casta și MC Solaar
MediaFlux
Vestea pentru TOȚI PENSIONARII din România. UN MILION de DOCUMENTE sunt GATA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!