Potrivit unui comunicat al Ministerului dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, proiectul va fi realizat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi are o durată de implementare de 62 de luni.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu 86.896 de turişti (de la 260.766 de vizitatori pe an înainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 347.662 de vizitatori).
Valoarea totală a proiectului este de 21.884.908,73 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 21.447.210,55 de lei (4.841.356,79 de euro), reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.
„Contractul semnat astăzi dovedeşte încă o dată cât de important este să atragem fondurile europene pe care le avem la dispoziţie. Castelul Hunedoarei (numit şi Castelul Corvinilor sau al Huniazilor) este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, şi, prin lucrările de consolidare care vor fi făcute în cadrul acestui proiect, ne dorim să-l valorificăm la standarde europene”, a menţionat Sevil Shhaideh, subliniind că România îşi propune ca totalul sumelor rambursate de la Comisia Europeană, la finalul anului, să fie de 5,2 miliarde de euro, se arată în comunicat.