Consiliul Judeţean Cluj a pierdut castelul de la Ciucea după o decizie a Curţii de Apel Bucureşti care a decis ca întreg complex muzeal să treacă în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga, scrie monitorulcj.ro. Practic, prin decizia de luni a Curţii de Apel Bucureşti, donaţia făcută de Veturia Goga către statul român a fost anulată.
Citeşte şi DOCUMENT OFICIAL. Elena Udrea, beneficiară directă a spăgii din Dosarul Retrocedărilor
Strănepoţii Veturiei Goga, Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugenia Mureşanu, au deschis în anul 2005 o acţiune în revendicare, prin care au cerut instanţei să constate nulitatea absolută a donaţiei făcute de soţia poetului statului român şi repunerea în posesie. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Constată nulitatea absolută a donaţiei realizate prin Oferta de donaţie autentificată sub nr.1209 din 17.02.1966, Decizia nr.132 din data de 17.02.1966 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Cluj, Actul de donaţie autentificat sub nr.326 din 10.06.1966 şi Decizia nr.616 din data de 23.06.1966 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Cluj. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, în sensul respingerii capetelor de cerere vizând : – nulitatea absolută a testamentului întocmit la data de 10.06.1966 de Veturia Goga în favoarea Statului Român pentru aceleaşi bunuri obiect al donaţiei menţionate (…)”, se arată în minuta Curţii de Apel Bucureşti.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au declarat că vor ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti. „Din fericire, decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. În primă instanţă am câştigat, acum am pierdut, cu siguranţă că vom ataca decizia şi vom câştiga”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.
Ce spune primarul din Ciucea
„Acel act de donaţie este perfect legal. Există martori care pot să ateste acest lucru. Chiar dacă Primăria Ciucea apare ca parte în proces, noi nu am participat niciodată la proces, nu am fost chemaţi la Bucureşti niciodată. Nu e în subordinea noastră administrativă castelul. Castelul este în subordinea CJ Cluj, cheltuieli de întreţinere, banii din intrările la muzeu. Noi nu vedem niciun ban din exploatarea muzeului. Nu ne-a cerut nimeni un punct de vedere, nici să punem la dispoziţie acte. Nu comentez decizia instanţei, dar într-adevăr este o pierdere pentru comună. Comuna Ciucea se identifică cu acest obiectiv turistic. E o fală pentru noi ca şi comunitate să avem acest muzeu aici. Eu cred şi mă rog ca până la urmă să fie întoarsă această decizie. Şi în cazul în care va rămâne definitivă această decizie eu sper ca moştenitorii să ia decizia de a-l vinde statului. Nu-i cunosc pe aceştia, nu ştiu ce vor să facă cu castelul în caz că vor câştiga procesul”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Radu Florin Abrudan, primarul comunei Ciucea.
Citeşte şi LISTA celor mai mari despăgubiri ANRP. Ginerele lui Băsescu şi nepotul lui Gigi Becali, în TOP 30
În 2012, acţiunea în revendicare a fost respinsă
Casa şi pământul pe care funcţionează astăzi Muzeul „Octavian Goga” au aparţinut iniţial socrului poetului maghiar Ady Endre. Ulterior, domeniul a fost vândut familiei Goga. Octavian Goga a cumparat domeniul de la Ciucea cu 280.000 de coroane printr-un împrumut făcut la Banca Agricolă, actul de vânzare-cumpărare fiind încheiat la Budapesta. După moartea lui Octavian Goga, Veturia lasă moştenire statului român domeniul de la Ciucea, cu condiţia ca proprietatea să fie transformată în muzeu şi să poarte numele soţului său. De fapt, Veturia nu făcea altceva prin acest act de donaţie decât să respecte dorinţa poetului ardelean, în testamentul căruia se spunea că după moartea lui şi a soţiei sale toate bunurile deţinute de ei la Ciucea să fie donate statului.
În 2012, acţiunea în revendicare depusă de urmaşii Veturiei Goga a fost respinsă, astfel că aceştia s-au adresat Curţii de Apel Bucureşti.