Castelul Peleș este în stare critică, se degradează. Se cere intervenţia Guvernului

Castelul Peleș, unul dintre simbolurile României, este la un pas de a se prăbuși. Este un semnal de alarmă tras de specialiști, care caută soluții pentru salvarea Peleșului. Şi ASR Radu a vorbit despre situația în care se află Castelul Peleș, dar și Castelul Pelișor, și a dat exemplu de implicare a guvernului de la Londra în refacerea Castelului Windsor care, la fel ca Peleșul, se află în posesia unor persoane private, nu a statului.
Alina Costache
29 sept. 2021, 12:16
Castelul Peleș este în stare critică, se degradează. Se cere intervenţia Guvernului

Cel mai frumos castel al României se degradează de la o zi la alta! Bucăţi întregi din Castelul Peleş se rup sub ochii autorităţilor. Reprezentanți ai mediului academic, specialiști în arhitectură și autorități locale au vorbit, la lucrările primei Conferințe “Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Sinaia”, despre pericolul în care se află castelul Peleş.

Prezent la eveniment, ASR Radu a vorbit despre situația în care se află Castelul Peleș, dar și Castelul Pelișor, și a dat exemplu de implicare a guvernului de la Londra în refacerea Castelului Windsor care, la fel ca Peleșul, se află în posesia unor persoane private, nu a statului. Administrat de Casa Regală a României, în a cărui proprietate se află, Domeniul Regal Peleș are nevoie de investiții financiare deosebite pentru salvarea clădirilor de patrimoniu, cum sunt Peleșul și Pelișorul.

”Domeniul Regal Peleș are importanță pentru prezentul, pentru viitorul României. Guvernarea să fie ajutată, prin sprijin și înțelegere mai profundă, ca să înțeleagă cât de important e ca Peleș și Pelișor să fie recondiționate.

Nu există niciun astfel de loc pe acest pământ care să rămână pe spatele unor oameni. Nu e posibil. Sumele necesare depășesc puterea unui om obișnuit din această țară.

Castelul Windsor a fost sub protecția statului britanic și a fost recondiționat.

Există nenumărate modalități, mai ales la nivelul UE, pentru ca ceva atât de important pentru România să beneficieze de tratamentul care i se cuvine. A pune umărul și a transforma Peleșul și Pelișor în două simboluri trebuie să se îndeplinească. E înfricoșător cât de multe demersuri birocratice trebuie făcute pentru ca un anumit edificiu să ajungă pe o listă pentru a ajunge la UE.

Suntem o societate patriotă, însă este urgent.

Din 2008 e proprietate privată, e un câștig pentru prezentul și viitorul Peleșului pentru că oricine se duce cu un fior când se duce în casa cuiva, pentru că se așteaptă ca cineva din Casa Regală să îi spună ”Bună ziua”, așa cum s-a întâmplat de multe ori. Am colaborat cu 14 guverne, din 1997 până azi. Când am propus întâlniri, toți au vrut să ne vedem la Peleș, pentru că este un loc deosebit. E o casă de om, iar combinația dintre trecut, prezent și viitor este perfect aplicabilă și la Peleș, și la Pelișor.”, a spus ASR Radu, citat de stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Şeful Casei Regale: Am dat Peleşul şi Pelişorul pentru chirii minime. Vezi cât plăteşte Ministerul Culturii în fiecare lună

Alexandru Muraru, deputat PNL și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a declarat că recondiționarea acestor clădiri de patrimoniu trebuie să fie făcută de statul român.

”Reabilitarea Peleșului nu este sarcina Familiei Regale, ci a instituțiilor statului. Chiar dacă e un monument privat, există nenumeroase căi pentru a susține reabilitarea Peleșului. Asigur de sprijinul actualului executiv pentru punerea în aplicare a acestui proiect, care înseamnă legislație, demersuri birocratice și financiare.

Am propus organizarea unei sesiuni solemne, celor doi președinți ai Camerelor, pe 25 octombrie, în Parlament, la 100 de ani de nașterea Regelui Mihai.”, a spus deputatul Muraru.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'