Cel mai frumos castel al României se degradează de la o zi la alta! Bucăţi întregi din Castelul Peleş se rup sub ochii autorităţilor. Reprezentanți ai mediului academic, specialiști în arhitectură și autorități locale au vorbit, la lucrările primei Conferințe “Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Sinaia”, despre pericolul în care se află castelul Peleş.
Prezent la eveniment, ASR Radu a vorbit despre situația în care se află Castelul Peleș, dar și Castelul Pelișor, și a dat exemplu de implicare a guvernului de la Londra în refacerea Castelului Windsor care, la fel ca Peleșul, se află în posesia unor persoane private, nu a statului. Administrat de Casa Regală a României, în a cărui proprietate se află, Domeniul Regal Peleș are nevoie de investiții financiare deosebite pentru salvarea clădirilor de patrimoniu, cum sunt Peleșul și Pelișorul.
”Domeniul Regal Peleș are importanță pentru prezentul, pentru viitorul României. Guvernarea să fie ajutată, prin sprijin și înțelegere mai profundă, ca să înțeleagă cât de important e ca Peleș și Pelișor să fie recondiționate.
Nu există niciun astfel de loc pe acest pământ care să rămână pe spatele unor oameni. Nu e posibil. Sumele necesare depășesc puterea unui om obișnuit din această țară.
Castelul Windsor a fost sub protecția statului britanic și a fost recondiționat.
Există nenumărate modalități, mai ales la nivelul UE, pentru ca ceva atât de important pentru România să beneficieze de tratamentul care i se cuvine. A pune umărul și a transforma Peleșul și Pelișor în două simboluri trebuie să se îndeplinească. E înfricoșător cât de multe demersuri birocratice trebuie făcute pentru ca un anumit edificiu să ajungă pe o listă pentru a ajunge la UE.
Suntem o societate patriotă, însă este urgent.
Din 2008 e proprietate privată, e un câștig pentru prezentul și viitorul Peleșului pentru că oricine se duce cu un fior când se duce în casa cuiva, pentru că se așteaptă ca cineva din Casa Regală să îi spună ”Bună ziua”, așa cum s-a întâmplat de multe ori. Am colaborat cu 14 guverne, din 1997 până azi. Când am propus întâlniri, toți au vrut să ne vedem la Peleș, pentru că este un loc deosebit. E o casă de om, iar combinația dintre trecut, prezent și viitor este perfect aplicabilă și la Peleș, și la Pelișor.”, a spus ASR Radu, citat de stiripesurse.ro.
Alexandru Muraru, deputat PNL și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a declarat că recondiționarea acestor clădiri de patrimoniu trebuie să fie făcută de statul român.
”Reabilitarea Peleșului nu este sarcina Familiei Regale, ci a instituțiilor statului. Chiar dacă e un monument privat, există nenumeroase căi pentru a susține reabilitarea Peleșului. Asigur de sprijinul actualului executiv pentru punerea în aplicare a acestui proiect, care înseamnă legislație, demersuri birocratice și financiare.
Am propus organizarea unei sesiuni solemne, celor doi președinți ai Camerelor, pe 25 octombrie, în Parlament, la 100 de ani de nașterea Regelui Mihai.”, a spus deputatul Muraru.