CASTIGATOR CANNES 2015: Filmul „Hrútar/ Rams” spune povestea a doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de 40 de ani şi care se reunesc într-o vale islandeză cu scopul de a salva ceea ce le este mai drag: berbecii lor, potrivit site-ului oficial al festivalului.
Premiul juriului secţiunii Un Certain Regard a revenit filmului „Zvizdan/ The High Sun”, al regizorului croat Dalibor Matanić, în timp ce premiul pentru regie a fost acordat cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, pentru pelicula „Kishibe no tabi/ Journey to the Shore”.
Totodată, premiul Un Certain Talent a fost acordat lungmetrajului „Comoara”, regizat de cineastul român Corneliu Porumboiu. Distincţia a fost acordată „pentru umorul şi inteligenţa cu care ni se arată complexitatea vieţii”, potrivit informaţiilor furnizate de echipa filmului, pe pagina de Facebook a lungmetrajului.
Pe de altă parte, un premiu special al juriului (Prix de l’avenir) a fost acordat filmelor „Masaan”, de Neeraj Ghaywan, şi „Nahid”, de Ida Panahandeh.
Anul acesta, în secţiunea Un Certain Regard, ce face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, au fost prezentate 19 filme din 21 de ţări, între care s-au numărat şi „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, şi „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean.
Din juriul secţiunii Un Certain Regard, care a fost prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, au făcut parte şi Haifaa al-Mansour, Panos H. Koutras, Nadine Labaki şi Tahar Rahim.
Anul trecut, trofeul Un Certain Regard a revenit filmului „Feher Isten/ White God”, regizat de cineastul maghiar Kornél Mundruczó.
Secţiunea Un Certain Regard are loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.
Acesta este deja al treilea an consecutiv când România nu are niciun film în competiţia oficială a prestigiosului Festival de la Cannes, care debutează miercuri, potrivit Mediafax.
În 2012, cinematografia românească a fost prezentă pe Croazetă în competiţia oficială prin pelicula „După dealuri”, de Cristian Mungiu, pentru care regizorul român şi-a adjudecat premiul pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat ex-aequo actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur din distribuţia acestui film.
Însă, în 2013, filmul românesc a absentat din competiţia oficială a Festivalului de pe Croazetă, industria cinematografică românească câştigând totuşi apreciere cu pelicula „În acvariu”, realizată de Tudor Jurgiu, care a primit premiul al III-lea în secţiunea Cinéfondation, şi cu scurtmetrajul „O umbră de nor”, regizat de Radu Jude, care a fost prezentat în premieră mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2014, când niciun film românesc nu a fost inclus în competiţia oficială a prestigiosului eveniment, însă regizorul Radu Jude a fost selectat, cu scurtmetrajul „Trece şi prin perete”, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, în timp ce Cristi Puiu s-a numărat printre regizorii care au realizat filmul colectiv „Les ponts de Sarajevo”. Jude a fost în cele din urmă recompensat cu o menţiune specială a secţiunii în care a concurat.
Nici anul acesta regizorii români nu au bifat competiţia oficială, aceasta incluzând lungmetraje semnate de cineaşti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino. Într-unul dintre cele 19 titluri anunţate în competiţia oficială, lungmetrajul „La giovinezza”, de Paolo Sorrentino, joacă şi fotomodelul Mădălina Ghenea.
Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 13 mai şi se va încheia duminică.
CASTIGATOR CANNES 2015: Lungmetrajul „Carol”, cu actriţa Cate Blanchett în distribuţie şi care prezintă povestea unei iubiri lesbiene, a câştigat, sâmbătă, premiul Queer Palm pentru cel mai bun film LGTB (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali), acordat în cadrul Festivalului de la Cannes, potrivit thewrap.com.
cest lungmetraj regizat de Todd Haynes, după controversatul roman „The Price of Salt” scris în 1952 de Patricia Highsmith, prezintă povestea de iubire dintre o tânără angajată (interpretată de actriţa Rooney Mara) într-un magazin din Manhattan şi o clientă bogată (Cate Blanchett), în anii ’50.
Filmul „Carol” a fost inclus în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, fiind unul dintre pretendenţii la trofeul Palme d’Or, care va fi acordat într-o gală ce va avea loc duminică seară.
Pe de altă parte, juriul Queer Palm a acordat şi o menţiune specială peliculei „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos, o fabulă excentrică despre doi iubiţi care riscă să se transforme în animale dacă nu reuşesc să găsească un partener.
Deşi nu include o temă explicită despre comunitatea LGTB, juriul a considerat că „The Lobster”, în care joacă actorii Colin Farrell şi Rachel Weisz, „ridiculizează reguli sociale absurde şi convenţiile referitoare la relaţiile sexuale”.
Queer Palm, trofeu care este acordat din 2010, recompensează un film care contribuie la înţelegerea comunităţilor de persoane gay, bisexuale şi transsexuale. Iniţiat de regizorii Olivier Ducastel şi Jacques Martineau, premiul este acordat unui film care se distinge în acest sens în orice secţiune a Festivalului de la Cannes.
În anii precedenţi, trofeul Queer Palm a fost câştigat de Alain Guiraudie, cu filmul „Stranger By The Lake”, de Xavier Dolan, cu „Laurence Anyways”, şi de Gregg Araki, cu filmul „Kaboom”.
În 2013, filmul „Adèle”, de Abdellatif Kechiche, nominalizat la Queer Palm, selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, a fost recompensat cu trofeul Palme d’Or.
Anul trecut, trofeul Queer Palm a fost acordat lungmetrajului „Pride”, al regizorului britanic Matthew Warchus.
Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a început pe 13 mai şi se va încheia duminică.