EUROVISION 2014. „Un fenomen care s-a născut în 1956 şi a crescut pentru a deveni cea mai mare competiţie muzicală din lume” – aşa este descris Eurovisionul, în câteva cuvinte, pe site-ul oficial al concursului.
România a participat, de-a lungul timpului (sub umbrela TVR), la acest concurs cu piese în engleză, română, italiană, limbi inventate, spirit balcanic, show-uri eclectice sau operă pop cu unul dintre cei mai celebri contratenori (Cezar Ouatu, în 2013).
Câştigător Eurovision 2014 România. Află cum se alege finalistul şi cum poţi vota artistul preferat
În 1994, liderul trupei Holograf, Dan Bittman, a dus la Eurovisionul de la Dublin piesa ‘Dincolo de nori’. Patru ani mai târziu, la Birmingham, România a fost reprezentată de Mălina Olinescu. Artista a cântat atunci piesa ‘Eu vreau’, care s-a clasat pe locul cu numărul 22.
În 2000, cei de la Taxi au cântat la Stockholm o piesă în engleză – ‘The Moon’. Peste doi ani, România a fost reprezentată, la Talinn, de cuplul Monica Anghel-Marcel Pavel, care au cântat ‘Tell me Why’. Cei doi au înregistrat cel mai bun rezultat de până atunci, locul 9.
Nicola a adus, în 2003, un loc 10 pentru România, cu piesa ‘Don’t Break My Heart’ la Eurovisionul ce a avut loc la Riga. Un an mai târziu, România a fost reprezentată de Sanda Ladoşi cu ‘I Admit’, la Istanbul.
În 2005, la Kiev, România a urcat pe treapta a treia a podiumului, cu piesa ‘Let Me Try’ interpretată de Luminiţa Anghel şi Sistem.
Anul următor Mihai Trăistariu a adus la Eurovision probabil cel mai obsesiv refren din paleta pieselor româneşti din concurs – ‘Tornero’. La finala ce a avut loc la Atena, Trăistariu s-a clasat pe locul al patrulea.
În 2007, la finala din Helsinki, Todomondo s-au clasat cu ‘Liubi, Liubi, I Love You’ pe locul cu numărul 13. Un an mai târziu, la belgrad, Nico şi Vlad s-au clasat pe poziţia 20, cu ‘Pe-o margine de lume’.
În 2009, la Moscova, România a fost reprezentată de Elena, cu ‘Balkan Girls’. În 2010, la Oslo, Paula Seling şi Ovi au adus, cu ‘Playing with Fire’, cel mai bun rezultat al României – un nou loc trei. În 2011, la Düsseldorf, România a fost reprezentată de Hotel FM cu ‘Change’. În urmă cu doi ani, la finala Eurovision de la Baku, România a fost reprezentată de Mandinga, cu ‘Zaleilah’.
Anul trecut, la Malmö, România a fost reprezentată de Cezar Ouatu, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni contratenori la nivel internaţional. De data aceasta, Cezar a ales să se lanseze într-o aventură opera-pop cu ‘It’s My Life’, piesă care s-a clasat, în final pe locul al 13-lea.
Citeşte şi EUROVISION 2014: Ascultă piesele calificate în finala selecţiei naţionale şi VOTEAZĂ favorita