Cât a ajuns să coste un kilogram de arpagic în piețe! Arpagicul se obține din sămânța de ceapă și în urma plantării lui în pământ rezultă ceapa pe care cu toții o folosim în diverse preparate.
Citește și Cât a ajuns să coste o legătură de ceapă? Prețurile au luat-o razna total înainte de Paște
Acesta poate fi plantat atât toamna, cât și primăvara.
Atunci când este plantat toamna este indicat ca arpagicul să ajungă în pământ întotdeauna cu câteva săptămâni înainte de primul îngheț pentru ca rădăcinile sale să se dezvolte și să se întărească înainte de venirea iernii.
Cei care nu au apucat să îl planteze din toamnă, o pot face și primăvara și vor obține fără probleme același rezultat.
Primăvara, primii bulbi care sunt plantați în grădină sunt arpagicul și usturoiul. Legumicultorii spun că perioada ideală de plantare a arpagicului este cea cuprinsă între 10-20 martie.
În piețele din țară, comercianți au început să aducă deja arpagic, însă la prețuri mult mai mari față de anii precedenți.
De exemplu, în prezent, în piață, prețul cu care se vinde un kilogram de arpagic pornește de la 17 lei și poate depăși chiar și 20 de lei.
Aceste prețuri au stârnit revoltă în rândul românilor care spun că prețurile sunt exagerate.
Suntem la sfârşit de februarie, aşa că românii poftesc deja la prima salată cu ceapă verde, spanac şi ridichi.
În momentul de față este explozie de verdețuri în serele agricultorilor români, însă dacă producătorii au păstrat prețurile de anul trecut ca să nu-şi piardă clienții, în piețe se schimbă situația.
În solariile unei familii din Maramureș este o mare de verdeață, însă munca nu a fost uşoară, dar acum producătorii culeg, în sfârşit, primele roade.
„A fost mai repede anul asta. Am pus ceapă, usturoi, spanac, salată, urmează ridichile, morcovii semănaţi. Pun balegărm unde facem căldura am semănat deja răsadurile pentru a doua recoltă.
Preţurile au rămas la fel, nu putem mai mult să cerem, omul nu are de unde că mai întâi îşi plateste facturile şi apoi ce rămâne îşi ia de mâncare.
Nu pe acelaşi principiu merg însă şi vânzătorii din pieţe care au încărcat nu doar tarabele, ci şi… preţurile.
Dacă la poarta producătorului, kilogramul de spanac costă 20 de lei, iar pătrunjelul şi salata nu depăşesc 2 lei, în piaţă verdeţurile de primăvară costă ceva mai mult”, a spus Claudiu Buciuman, producător.
Printre altele, vânzătorii din piețe spun că au scumpit verdețurile cu 20% față de anul 2023.
E mai bine în piaţă şi trebuie să ajutăm şi producătorii noştri şi să rămână banii la noi în ţară şi să nu cumpărăm de afară toate porcăriile. Oricât ar costa, primele verdeţuri din an sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale, numai bună pentru detoxifierea de primăvară”, a spus un client din piață, potrivit Observator.ro.
Citește și Verdețurile din piață, pline de pesticide. Specialiștii atrag atenția asupra pericolului