Gospodarii care caută legume pentru murat și alte conserve au dat năvală în piață. Producția de varză, însă, a fost puternic afectată de secetă, iar asta înseamnă prețuri mai mari la tarabe decât anul trecut.
Seceta le-a dat mari bătăi de cap cultivatorilor, iar acum producția lor este conisderabil mai slabă, lucru care îi forțează să umfle prețurile. Un kilogram a ajuns să coste și 6 lei în piețe, potrivit observatornews.ro.
De exemplu, în Suceava, vara aceasta, peste trei tone din varza cultivată s-au dus pe apa sâmbetei. Cu toate astea, românii sunt nevoiți să se aprovizioneze pentru a avea ce pune pe masă de Crăciun.
Pentru un butoi de 50 de litri sunt necesare aproximativ 40 de kilograme de varză, care costă în jur de 200 de lei. Dacă punem la socoteală și sarea, românii trebuie să mai scoată din buzunar aproximativ 20 de lei, iar pentru mirodenii alți 10 lei.
Cei care nu au răbdare, nu se pricep la așa ceva sau pur și simplu nu au timp, o găsesc în piețe direct murată, un kilogram costând în jur de 8 lei.
Ca varza să reziste mai mult timp la murat, există o modalitate. Cheia stă în prepararea saramurii și un bazin îngropat în pământ. La o cantitate de aproximativ 6 tone de varză, se adaugă 5 tone de saramură. Într-un astfel de bazin varza rezistă chiar și un an.
Cercetătorii din Buzău au recreat unul dintre cele mai vechi soiuri de varză din România, Licurișca, numai bună pentru murat. Aceștia au câștigat medalia de aur în 2023, la Salonul de Inovări și Cercetări. Cea mai mare producție de anul acesta se află la Lungulețu, Băleni, Matca, Vărăști și Colibași.
România se află în topul producătorilor de varză din UE, având peste 600.000 de tone anual, cea mai mare cantitate fiind exportată în Germania, Spania și Italia.