Cât a cheltuit România în criza COVID-19. „Surpriza plăcută”, anunţată de Ministrul Finanţelor

Cheltuielile legate direct de criza provocată de noul coronavirus depăşesc trei miliarde lei, la cinci luni, iar impactul pandemiei la jumătatea acestui an este de aproape 10 miliarde lei. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a precizat că luna iunie este "o surpriză plăcută".

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 05:47
Cât a cheltuit România în criza COVID-19. „Surpriza plăcută”, anunţată de Ministrul Finanţelor

„Până acum acum ne-a costat 3,1 miliarde lei. Acestea sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus, 3,1 miliarde lei la 5 luni, nu am pus şi iunie. Să cumpărăm lucruri, să plătim şi şomaj tehnic, sunt mai multe”, a spus Florin Cîţu într-un interviu acordat postului Digi 24, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor a explicat că în sumele menţionate nu au fost incluşi banii pentru medici care nu au fost plătiţi încă.

Deficitul bugetar a fost dublat

Florin Cîţu a precizat că, în momentul în care a fost făcută rectificarea bugetară, deficitul bugetar a fost dublat, de la 3,7% la 6,7% din PIB. Cele trei puncte procentuale înseamnă 10 miliarde lei cheltuieli suplimentare care erau legate în special de Covid, iar 20 miliarde lei pe fondul veniturilor mai mici înregistrate la buget.

„Asta am spus tot timpul. Nu putem să eliminăm total efectul crizei. N-ai cum. Putem doar să minimizăm efectul negativ asupra economiei şi asta am făcut, zic eu, foarte bine până acum. 20 de miliarde de lei venituri la buget să nu le mai ai este o tragedie”, a precizat ministrul Finanţelor.

Cîţu: Nu vom avea o recesiune tehnică, nu vom avea două trimestre negative în niciun caz. Vom avea revenirea economică în trimestrul 3

De asemenea, Florin Cîţu a afirmat că luna iunie este „o surpriză plăcută”. Aşa cum arată în prezent, încasările s-ar putea să fie mai bune decât în aceeaşi lună din 2019, când era creştere economică.

Întrebat cât din cele 20 de miliarde lei încasări ce vor lipsi la buget vor reprezenta scăderea din primul semestru, ministrul a răspuns că şapte miliarde lei, iar impactul coronavirusului în prima jumătate a anului este de circa 10 miliarde lei.

„Cred că sunt vreo 7. Era o estimare pe care am făcut-o atunci. S-ar putea să fie mai bine, să nu pierdem 20 miliarde, să pierdem 10 miliarde, aşa cum arată lucrurile acum, dar deocamdată nu am schimbat scenariul. Impactul la jumătatea anului (al coronavirusului – n. r.) este cam de 10 miliarde lei”, a explicat Florin Cîţu, conform sursei citate.

Ministrul Finanţelor, despre pensii: „Propunerea mea este de a merge cu 10%, ca să avem bani şi pentru alocaţii”