Cât a costat statul român plafonarea facturilor la electricitate și gaze! Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie au transmis că cea mai mare sumă, de 10,4 miliarde de lei, reprezintă deconturi în urma plafonării facturilor clienților non-casnici (firme) în perioada aprilie 2022 – iulie 2023, iar 7,3 miliarde de lei sunt pentru facturile consumatorilor casnici (populație).
Aceștia au subliniat că restul sumei reprezintă regularizări aferente perioadei noiembrie 2021 – aprilie 2022.
Suma totală aprobată de ANRE spre decontare a crescut cu 1,7 miliarde de lei, față de mijlocul lunii august.
În noiembrie 2021, ca urmare a creșterii prețurilor la electricitate și gaze, autoritățile au decis plafonarea facturilor românilor.
În aceste momente, specialiști și factorii politici de decizie au început mai multe discuții privind modul optim de a reveni la piața liberă, astfel încât românii să nu resimtă un șoc.
Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în ședință de Guvern, că „o veste bună vine de la Ministerul Fondurilor Europene”: cardurile de energie au fost alimentate, iar noile carduri aflate în proces de distribuire vor fi alimentate după ce Poșta Română va anunța că au ajuns la cei aproape 400 de mii de beneficiari.
„O veste bună vine de la Ministerul Fondurilor Europene. Cardurile de energie aflate acum în circulație, respectiv peste 1,5 milioane, au fost alimentate cu o nouă tranșă în valoare de 700 de lei pentru fiecare beneficiari, iar noile carduri aflate în proces de distribuire vor fi alimentate după ce Poșta Română va anunța că au ajuns la cei aproape 400 de mii de beneficiari”, a spus Marcel Ciolacu.
Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade: Pentru tranşa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023; Pentru tranşa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.
Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.
Citește și Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data până la care pot fi folosiți pentru plata facturilor