CRIZA IMIGRANŢILOR. Cât ar costa statul român găzduirea refugiaţior

România ar trebui să asigure de la buget între 2,44 şi 6,1 milioane de euro pentru cheltuielile necesare preluării unei părţi a refugiaţilor.
Filip Stan
21 sept. 2015, 07:10
CRIZA IMIGRANŢILOR. Cât ar costa statul român găzduirea refugiaţior

Ţara noastră are alocată o sumă de circa 21,9 milioane de euro prin Fondul pentru azil, migrație și integrare al UE, pentru intervalul 2014-2020, conform Regulamentului UE 516/2014. Astfel, dacă am primi cei 1785 de refugiați, așa cum ne-am angajat, atunci pentru fiecare persoană țara noastră are alocați circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE, scrie romanialibera.ro.

Însă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avansează o sumă ceva mai mare, care bineînţeles că necesită o cofinanţare naţională mai costisitoare. „Referitor la bugetul Programului Naţional Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, vă informăm că este prevăzută o alocare financiară din partea UE, în valoare totală de 24.430.877 euro, partea de cofinanţare națională fiind cuprinsă între 10% şi 25%”, a precizat, pentru România liberă, Biroul de informare al MAI. Adică ţara noastră ar trebui să acopere de la buget o sumă ce variază între 2,44 milioane de euro şi 6,1 milioane de euro.

Dar, în acest moment costul integrării refugiaţilor este o ecuaţie cu mai multe necunoscute. Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, ne-a spus că este imposibil, deocamdată, să se facă un calcul exact, iar apoi să se evalueze impactul asupra economiei. De aceeași părere este și profesorul de economie, Cristian Păun. „Nu se poate face un calcul cu exactitate pentru că nu este clar statutul lor: dacă vor avea sau nu drept de muncă, dacă le vom acorda acces la servicii medicale gratuite integral sau doar pentru urgențe, dacă vor avea copii automat integrați în sistemul de educație sau nu. Nu știm cât timp trebuie acordate aceste facilități fără ca ei să cotizeze la sistemul public de sănătate sau educație prin impozitele lor. În plus, se ajunge la o situație aberantă: unor români care niciodată nu au cotizat la sistemul public de sănătate li se refuză din start accesul la aceste servicii aceştia neavând card de sănătate, în timp ce unui imigrant îi vor fi acordate automat drepturile respective integral? La toate acestea se adaugă cheltuielile cu cazarea şi hrana”, ne-a spus Cristian Păun.

Acesta susţine că primirea imigranţilor va frâna creşterea economică şi că economia României, una de subzistență și dependentă substanțial de intervenția statului, are capacitate limitată de a-i absorbi repede pentru a evita convulsiile sociale inerente. Păun arată că banii necesari pentru refugiaţi vor fi asiguraţi din taxe, diminuându-se cheltuielile pentru necesităţile stringente: şcoli, autostrăzi, spitale etc. La rândul său, Friedrich Mostbock, vicepreşedintele Federaţiei Europene a Analiştilor Financiari, prezent la un eveniment organizat la Bucureşti, este de părere că: „Atunci când Germania va avea capacitatea să integreze imigranţii şi aceştia vor fi educaţi, economia va creşte. Într-o primă etapă, costurile pentru integrarea acestora ar putea afecta creşterea economică şi PIB-ul. Cred că UE trebuie să se gândească la rezolvarea crizei din Siria. Atât timp cât nu se rezolvă problema acolo, refugiaţii vor invada Europa”.

În total, UE a bugetat 2,752 miliarde de euro, prin Fondul pentru azil, migrație și integrare, pentru programele naționale ale statelor membre, conform Regulamentului 516. Ţările comunitare primesc la fiecare doi ani, suplimentar alocării, o sumă forfetară de 6.000 de euro pentru fiecare persoană relocată, sumă ce poate fi majorată până la 10.000 de euro/persoană, în anumite condiţii. Banii europeni pot fi cheltuiți pentru crearea unei infrastructuri și a unor servicii pentru asigurarea acțiunilor de relocare, inclusiv asistența lingvistică, asigurarea de consiliere și asistență în domenii precum cazare, mijloace de subzistență, îndrumări de natură administrativă și juridică, asistență medicală, psihologică și socială, măsuri axate pe educație și formare, inclusiv formare lingvistică și acțiuni preliminare pentru facilitarea accesului la piața forței de muncă etc.

Însă bugetul alocat de UE pare o picătură într-un ocean, dacă ţinem cont de faptul că ziarul britanic The Guardian a anunțat că Germania va aloca de la bugetul naţional 6 miliarde de euro pentru a răspunde crizei imigranţilor şi refugiaţilor.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin