Cât bacşiş trebuie lăsat dacă mergi în vacanţă în Europa. Avantajul este că legile nescrise ale bacșișului sunt foarte similare în fiecare ţară din UE. Deși nu este obligatoriu, există mai multe scenarii în care este ideal să oferiți o mică sumă în plus, potrivit autoeurope.com.
În primul rând, în Europa, prețurile afișate includ și taxele suportate de comerciant, deci în general nu se așteaptă să plătiți mai mult. Totuși, când vine vorba despre industria serviciilor, angajații se așteaptă să primească bacșiș. Chiar și ala, este important ca atunci când alegeți suma, să țineți cont de cât de mulțumiți ați fost de servicii, dar și de resursele financiare de care beneficiați.
Citeşte şi: Cât bacşiş i-a dat Gigi Becali unui livrator de mâncare. „Am primit cel mai mare tips din viața mea!”
În mod normal, în restaurantele europene, se lasă un bacșiș de 5-10% din suma totală a notei de plată. În funcție de țară, procentul de 10% ar putea fi considerat chiar generos. Pe de altă parte, este necesar să faceți acest lucru dacă ați fost servit de un chelner, nu vă simțiți obligat să o faceți atunci când ați mers la un restaurant de tip auto servire.
În principiu, obiceiul este să rotunjiți suma. Sursa citată mai arată că, dacă aveți un tarif puțin peste 15 euro, ar trebui să lăsați 16 euro. Pe de altă parte, dacă este o cursă mai lungă, de exemplu 84 de euro, ar trebui să lăsați 90 de euro.
Pe de altă parte, din nou, depinde de la caz la caz. De exemplu, dacă șoferul a luat-o pe scurtătură ca să ajungeți mai repede la aeroport, sau v-a ajutat cu bagajele, atunci câțiva bani în plus vor fi apreciați. La polul opus, dacă a ocolit ca să crească tariful, nu ar trebui să vă simțiți obligați să lăsați ceva în plus.
Dacă vă cazați la orice hotel din Europa și există un angajat care vă ajută cu bagajele, ar trebui să îi lăsați un euro pentru fiecare bagaj cărat. De asemenea, la finalul sejurului, puteți lăsa câțiva euro în cameră pentru a mulțumi personalului care s-a ocupat de curățenie.