În 1901, un medic din Massachusetts credea atât de mult în existenţa sufletului, încât a încercat să-l cântărească. Întregul experiment al medicului Duncan MacDougall s-a numit „Teoria celor 21 de grame”. Studiul a devenit cunoscut în toată lumea, dar și extrem de controversat, rămânând până astăzi un subiect de interes atât în sfera științifică, cât și în cea filosofică.
Citește și: STUDIU Cele mai bune decizii se iau pe stomacul gol. Explicația oamenilor de știință
Duncan MacDougall, un medic din Massachusetts a făcut un experiment inedit pentru a descoperi cât cântărește sufletul. Acesta a selectat șase pacienți în faze terminale, afectați de boli incurabile, pentru a observa schimbările care au loc în momentul decesului. Pacienții au fost așezați pe un pat dotat cu un cântar extrem de sensibil, care putea detecta modificări minime ale greutății corporale. Atunci când fiecare pacient și-a dat ultima suflare, MacDougall a observat o scădere a greutății corporale cu aproximativ 21 de grame. Pe baza rezultatelor, el a ajuns la concluzia că pierderea reprezenta greutatea sufletului care părăsea corpul.
Ulterior, datele experimentului realizat de MacDougall au fost publicate în Journal of the American Society for Psychical Research, dar au stârnit numeroase critici. Asta, deoarece metodologia ar fi fost deficitară, iar numărul de pacienți implicați ar fi fost prea mic.
Criticii au pus accent pe lipsa unui control asupra variabilelor care ar fi putut influența scăderea în greutate, cum ar fi pierderea fluidelor corporale, expirația aerului din plămâni sau relaxarea mușchilor după moarte. Mai mult, echipamentele utilizate la momentul respectiv nu aveau precizia necesară pentru a determina modificări atât de mici ale greutății. Rezultatele au fost considerate irelevante de comunitatea științifică iar concluziile medicului nu au fost acceptate oficial niciodată.
Pentru a valida teoria, MacDougall a repetat experimentul pe animale, însă în cazul acestora, nu a fost observată nicio schimbare după deces. El a interpretat rezultatul ca pe o dovadă a faptului că animalele nu au suflet, ceea ce a stârnit și mai multe controverse.