Cât câștigă cei 1.500 de mercenari români care au plecat pe frontul din Ucraina. Aproape 1.500 români ar lupta pe teritoriul Ucrainei, alături de britanici, americani, canadieni turci, georgieni sau polonezi. Surse militare au explicat, pentru Gândul, că mulți dintre militarii români și-au dat demisiile după ce ar fi fost ofertați cu sume foarte mari de către fime de recrutare străine.
Surse din rândul instituțiilor de forță din România au declarat, pentru Gândul, că firme de recrutare din străinătate ar fi contactat militari activi, dar și trecuți în rezervă, din România, pe care i-ar fi ofertat să plece în țara vecină pentru un salariu de 1.000 de euro pe zi. În general, ofertele au fost pentru militari ai SPP, SRI, Jandarmeria și Poliția Română, în special persoane care au participat la misiuni ale ONU, dar și alte categorii de misiuni în Afganistan, Irak sau Somalia.
Militarii ar fi contactați de angajați ai firmelor de recrutare după care, la rândul lor, își întreabă colegii sau foștii colegi dacă sunt interesați de misiuni în străinătate. Înainte de războiul din Ucraina, recrutorii căutau luptători români pentru paza unor obiective situate în zone de risc, pentru pază VIP, dar și pentru însoțirea navelor care trec prin zona de acțiune a piraților somalezi.
Din cauza riscurilor foarte mari, luptătorii străini care pleacă în Ucraina ca bodyguarzi sunt angajați pentru sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de dolari pe zi, la care se mai pot adăuga și unele bonusuri. Totuși, românii care au acceptat astfel de slujbe în Ucraina ar fi plecat pentru 1.000 de euro pe zi, iar cei mai mulți ar fi fost recrutați de firmele americane „Blackwater” și „Silent Professionals”, la care s-ar mai adăuga și contractori britanici.
Rusia şi-a regrupat trupele şi pregăteşte o puternică ofensivă în estul Ucrainei
„Silent Professionals” a publicat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii străini care doresc să plece în Ucraina. Pe teren, aceştia trebuie să identifice și să țină legătura cu forțele urcainene, să știe cum să culeagă informații de interes operativ, să știe cum să se orienteze cu harta și busola și să poată conduce cât mai multe tipuri de vehicule militare. Conform surselor citate, cei mai mulți români care au plecat în Ucraina sunt rezerviști, însă există și situații în care militarii au demisionat pentru a nu rata oportunitatea de a câștiga 1.000 de euro pe zi.