Remus Borza, deputat ALDE, s-a plâns că veniturile mici ale parlamentarilor îi fac vulnerabili la corupţie şi a agumentat că „nimeni nu poate trăi cu 1.000 de euro pe lună”.
”Care este interesul statului de a avea niște parlamentari, de a avea niște demnitari și chiar funcționari public care să trăiască dintr-o leafă mizeră care nu îi asigură traiul nici de pe o zi pe alta? De ce să fim noi mai catolici decât Papa? Uitați-vă la francezi, un parlamentar poate să exercite simultan calitatea de parlamentar, cea de membru al Guvernului și cea de primar. Noi nu, avem o problemă care pleacă de la Constituție. Ar trebui să încurajăm și să dăm posibilitatea parlamentarilor să exercite și meseriile liberale”, a mai spus el.
Remus Borza s-a dat exemplu pe sine, spunând că a fost nevoit să-şi vândă acţiunile pe care le deţine.
”În urmă cu o lună de zile, am decis să vând părțile sociale și să mă retrag din firma de reorganizare judiciară, care a virat peste 3 milioane de euro statului, și are peste 2.600 de salariați. Din cauza acestei interpretări restrictive, după 20 de ani de activitate prodigioasă, a trebui să renunț la o companie de care m-am atașat. De ce trebuie să fiu silit să câștig de 200 de ori mai puțin decât în decembrie? Dacă făceam trafic de influență, da, să vină DNA să mă ia. Dar dreptul la muncă este constituțional”, a mai spus el.
Trebuie precizat totuşi că şi în România, nu numai în Franţa, calitatea de parlamentar este compatibilă cu cea de ministru (Lia Olguţa Vasilescu este simultan şi deputat, şi ministru al Muncii).
De asemenea, trebuie spus că legea îi interzice unui parlamentar să fie administrator la firma pe care o deţine, dar nu îi interzice să fie acţionar la o firmă. Dacă Remus Borza şi-a vândut acţiunile la fiemele sale a fost o decizie strict personală, de business, nu o obligaţie legală.
Cât despre afirmaţia că „nimeni nu poate trăi cu 1.000 de euro”, statisticile îl contrazic flagrant. Potrivit unei analize din Ziarul Financiar, pe baza cifrelor de la Ministerul Muncii, 95% dintre angajaţii români câştigă mai puţin de 4.000 de lei (900 de euro). Cei care depăşeşc 1.000 de euro reprezintă o minoritate infimă, care oricum se găseşte concentrată în Bucureşti şi alte câteva oraşe mari.
De ce nu-i ajung 1.000 de euro lui Remus Borza
În schimb, dacă ne uităm pe declaraţia de avere a deputatului Remus Borza, putem fi de acord că el nu poate trăi cu 1.000 de euro pe lună.
Venit din domeniul privat, unde s-a ocupat de lichidări şi reorganizări de mari companii de stat, Remus Borza a acumulat o avere impresionantă. Cu siguranţă, 1.000 nu sunt suficienţi nici măcar pentru întreţinerea proprietăilor sale.
Remus Borza deţine un apartament în Bucureşti şi o casă de peste 500 mp în Chiajna, plus un teren intravilan de 1.300 de metri pătraţi în Chiajna.
Remus Borza are ceasuri de 200.000 de euro şi talouri de 100.000 de euro.
El are la conturi, plasamente şi acţiuni de peste 250.000 de lei şi a declarat venituri de peste 2,5 milioane de lei din activitatea de consultanţă şi avocatură.
În declaraţia de interese apar şi firmele la care a fost acţionar (el declarând că şi-a vândut participaţiile):
– acţiuni de 6 milioane de lei la Polisano Pharmaceuticals SA
– 95% din acţiunile SCA Borza şi Asociaţii
– 45% din acţiunile Euro Insol, firmă cu care a participat la marile contracte de insolvenţă (Hidroelectrica etc.)