Cât câștigă lunar livratorii asiatici. Angajații exotici se plâng că sunt plătiți sub minimum pe economie

Livratorii din Asia care îți aduc mâncarea muncesc peste 10 ore pe zi, pentru 2.000 de lei pe lună, deși firmele le promit altceva.
Mircea Filipescu
03 sept. 2023, 18:57
Cât câștigă lunar livratorii asiatici. Angajații exotici se plâng că sunt plătiți sub minimum pe economie

Aproape 2.000 de muncitori străini lucrează ca livratori sau curieri în România, dintr-un total de 27.000 de curieri, dar datele sunt incomplete, transmite Inspecția Muncii.

Cei mai mulți dintre aceștia ajung în România, în schimbul unor sume de mii de euro către agenții de recrutare din țările lor, în vreme ce „flotele partenere” la care ajung în România și care îi angajează îi plasează la platforme precum Tazz, Glovo, Bolt etc.

Aceștia susțin că patronii români nu doar că le dau mai puțini bani decât le-au promis, dar și că le taie din acești bani în mod nejustificat, de exemplu pentru faptul că scuterele fac pană sau au zgârieturi. Unii au spus că patronii le dau doar 100 de lei pe lună pentru mâncare.

Amila, un bărbat de 43 ani din Sri Lanka, unde trimite bani pentru a-și întreține soția și cei trei copii, povestește că lucrează mereu circa 11 ore pe zi, uneori chiar mai mult, iar în final este plătit cu maxim 1.800 de lei pe lună. Asta deși i-au fost promiși 2.500 lei, sumă pe care nu a încasat-o niciodată.

„Suntem de cinci luni în România. Muncim mai bine de 11 ore pe zi, uneori 13 ore. Am un target pe zi, care de obicei se face în 11, 12 sau 13 ore. Înțelegerea noastră era pentru opt ore, dar mereu sunt peste 8 ore. Contractorul ne-a promis 2500 lei pe lună, dar niciodată nu am primit mai mult de 1800 lei”, a declarat acesta pentru Digi24.

Acesta spune că atât el dar și alți colegi în situația lui nu au nicio opțiune pentru că patronul le poate anula contractul în orice moment, pierzându-și astfel viza de muncă. Acesta spune că dacă nu-și ating targetul lunar, pur și simplu nu primesc niciun ban.

Citește și: Un nou trend TikTok face victime printre copii. „Gluma” care a scandalizat tot internetul

„Nu avem nicio opțiune, nicio soluție pentru că șeful ne poate anula oricând contractul și pierdem viza de muncă. Suntem neajutorați și nu putem face nimic. Pe perioada verii am putea să ne descurcăm, dar ce facem când vine iarna? Suntem speriați și nu știm ce să facem. Nu avem deloc timp de relaxare sau pentru noi. Dacă nu ne facem targetul, nu primim salariile. În fiecare zi muncim, să ne putem ajuta familiile”, a mai precizat acesta.

Fratele lui de 28 de ani, Maduwantha, lucrează și el în România, tot ca livrator. Acesta spune că patronul îi dă doar 100 de lei pe lună pentru mâncare, dar că îi oprește mereu bani din salariu, amenzi pentru stricăciuni la scuter.

„Șeful meu îmi dă 100 de lei pe lună pentru mâncare. Dar orice mici stricăciuni la scuter ni le oprește din salariu. Uite, o mică zgârietură ca asta (îmi arată zgârietura – nr) îmi oprește din salariu 250 lei. Mi s-a spart roata luna trecută, mi-a oprit 250 lei. Dar roțile nu sunt problema mea, ele sunt consumabile, ăsta e jobul meu, să le folosesc, să merg cu ele. Fac mai mult de 100-120 km pe zi în București”, a spus și acesta.

Un alt tânăr, Nooralam, în vârstă de 27 ani din Bangladesh, spune că în cele zece luni de când lucrează în România a primit doar câte 1.500 de lei, asta deși contractul pentru care a venit era de 2.500 lei. Lucrătorii asiatici spun că au cheltuit circa 5.000 de dolari pentru a veni la muncă în țara noastră, sperând să poată plăti acești bani într-un an, însă acum sunt prinși într-o situație fără scăpare, fiind nevoiți să lucreze în aceste condiții cel puțin 3 ani pentru a-și putea plăti datoriile.

„Lucrez 8-9 ore pe zi zilnic, mai puțin vinerea. Locuiesc undeva pe Calea Giulești, casa și masa e plătită de șef. Dar salariul meu e foarte mic, 1500 lei. Deși contractul meu era de 2500 lei. E foarte zgârcit cu mine, nu știu de ce. Foarte greu reușesc să pun niște bani deoparte pentru acasă. Eu am venit pentru un contract pe un an de zile, deci după un an sper să primesc documentul de eliberare de contract și sper să găsesc un alt loc de muncă. Asta ține și de autoritățile din România. Am venit aici împreună cu alți șapte oameni, toți avem aceeași problemă. Șeful nostru e foarte zgârcit cu noi”, a precizat și acesta.

Livratorii asiatici se simt totuși bine în România

Dacă lucrătorii asiatici au opinii negative despre unii patroni români, aceștia spun că nu au avut niciodată probleme cu românii. Clienții cărora le livrează mâncarea nu le-au făcut niciodată probleme, spun aceștia.

„Majoritatea românilor sunt foarte ok, oamenii sunt foarte decenți, foarte inteligenți și îți sar în ajutor. Am simțit mereu asta la clienții noștri. Când nu găsim adresa, vin către noi și 500 m. Sunt săritori. Nu știu de ce șefii noștri sunt altfel”, spune Chanaka, unul dintre cei patru frați din Sri Lanka, veniți să muncească în România.

Wiliams Onah, din Nigeria, în vârstă de doar 20 de ani, este student la medicină în Craiova și face practică în București, lucrând part-time ca livrator. Și acesta spune că cel mai mult în România îi plac oamenii, cu care nu a avut niciodată probleme.

„Oamenii sunt minunați. Mi-a depășit așteptările, să fiu sincer, ce am întâlnit aici e chiar senzațional. Oamenii sunt foarte drăguți și sunt foarte deschiși cu străinii. M-am întâlnit de multe ori de căldura oamenilor de aici. Oamenii sunt calzi, frumoși, prietenoși. Sistemul este cu adevărat plăcut în comparație cu ce am lăsat acasă, în Nigeria”, a spus și acesta.

Citește și: Studenții vor fi obligați să își plătească integral biletele de tren. Anunțul făcut de CRF Călălori naște revoltă în rândul tinerilor

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Minerva vine cu vești fantastice pentru zodii. Trei nativi termină săptămâna în forță
Capital.ro
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Românii care stau la curte pot primi amenzi de până la 100.000 de lei
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Polonia intensifică pregătirea paramilitară în școli și companii de stat
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!