Un kinetoterapeut e un specialist care termină studii universitare de specialitate pentru a trata anumite afecțiuni, accidentări sau dureri ale pacienților. Meseria presupune o pregătire de specialitate, e nevoie să termini cursurile facultării de kinetoterapie din cadrul Facultății de Medicină sau Facultății de Educație Fizică și Sport, care durează trei ani, plus încă doi de master. Facultatea oferă cunoștințele de bază, însă nu e suficient pentru a deveni profesionist în domeniu. Tocmai de aceea mulți studenți încep, încă din perioada facultății, să facă stagii de practică în spitale sau în clinici de recuperare.
Un specialist în kinetoterapie poate lucra, după terminarea facultății, în clinici de recuperare, în spitale sau alte instituții, ori pot lucra pe cont propriu și să meargă la domiciliul pacienților săi.
Un kinetoterapeut din România câștigă, în medie, 2.800 de lei net pe lună, potrivit Salario, comparatorul de salarii marca eJobs România. Suma a fost calculată pe baza salariilor introduse de 239 de specialiști.
Cel mai mare salariu introdus de un kinetoterapeut este de 5.850 de lei net pe lună. La polul opus, cel mai mic salariu a fost de 1.413 de lei pe lună, mai arată datele Salario.
„Candidații care doresc să-și construiască o carieră în kinetoterapie, trebuie să știe că au nevoie de studii superioare în domeniu sau în sectoare conexe. De asemenea, angajatorii cer experiență anterioară în clinici sau centre SPA, unde s-au ocupat de recuperare medicală. La salariile de bază ale kinetoterapeuți se mai adaugă și ședințele particulare, care îi pot ajuta să-și rotunjească veniturile, mai ales dacă este vorba de deplasarea la domiciliul pacienților”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.