În restaurantele și barurile de pe litoralul românesc, turiștii sunt destul de darnici cu ospătarii. Asta, dacă angajații le zâmbesc clienților sau intră cu ei în vorbă.
În mare parte, turiștii români lasă pe litoral peste 10% din suma menționată în nota de plată, iar uneori, chiar mai mult. Ospătarii care lucrează pe litoral în sezonul estival sunt de părere că, de obicei, persoanele care nu par să aibă o situație financiară foarte bună, sunt mai generoase, iar atitudinea angajaților din Horeca este cea care îi influențează pe clienți atunci când vine vorba de procentul bacșișului. Totodată, unii turiști sunt influențați și de calitatea produselor și de gustul mâncării.
„Dacă nu mâncăm bine, nu lăsăm”, a spus un client, pentru Pro TV. De cele mai multe ori, bacșișul reprezintă 10% din valoarea consumației.
Un ospătar a spus că în această vară, cel mai bun bacșiș pe care l-a primit într-o seară a fost de 550 de lei. În schimb, pentru un prânz, turiștii români le lasă ospătarilor de la mare câte 5 sau 10 lei.
„Mai ales joi vineri sâmbăta, duminică când sunt zile cum e acum în vârf de sezon cererea e foarte mare în primele rânduri și lumea de obicei preferă să reserve și le mai lasă un 5 lei, 10”, a mărturisit Răzvan Chițan, manager plajă Mamaia.
În țări precum Norvegia, Serbia, Polonia sau Austria, clienții oferă bacșiș de 15-20% din valoarea consumației. La polul opus, în Danemarca și Moldova turiștii nu lasă deloc bacșiș.