S-a dat startul sezonului estival, ceea ce înseamnă că sunt la mare căutare persoanele dispuse să lucreze în industria HoReCa. Iată cât câștigă un ospătar pe litoralul românesc. Pentru mulți străini hotelurile, restaurantele și barurile de la malul Mării Negre au devenit „acasă”. Sute de persoane venite din Sri Lanka sau Bangladesh au venit la noi în țară pentru a-și câștiga pâine cinstit.
Citește și: Giovanni Becali: Eu de multe ori nu mai aveam bani de taxi, dar eu şpaga la ospătar o dădeam
Antreprenorii din această industrie se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește mâna de lucru, atunci când vorbim de români, așa că au ajuns să apeleze la personal din Asia. Pentru că sunt muțumiți de condițiile de la noi din țară, aceștia se străduiesc să ne învețe limba, învață să gătească și foarte rapid ajung să lucreze în restaurantele de la noi din țară. Cea mai populară este meseria de ospătar.
Majoritatea antreprenorilor care au afaceri care își desfășoară activitatea pe litoral au ajuns la concluzia că cel mai eficient este să apeleze la lucrători din Asia, datorită faptului că sunt muncitori și loiali.
„E foarte bine. Nu ştiu cum am supravieţuit patru ani aici, dar îmi place aici. Toţi oamenii sunt buni cu mine. Sunt cu iubita aici, iar compania mă ajută să-mi aduc toată familia. Îmi doresc să stau aici cât mai mult timp. Vreau să fiu aici. M-am adaptat în România.”, a declarat Ahmed, ospătar venit din Sri Lanka.
„Probabil că într-un an o să-mi aduc toată familia aici şi plănuiesc să ne stabilim aici, în România.”, a mai povestit Newton, care a venit tot din Sri Lanka pentru a-și câștiga un trai cinstit.
Întrebați de ce preferă România, aceștia au explicat destul de clar că diferențele în ceea ce privește salarizare sunt uriașe.
„Da, sigur. Făcând o comparaţie, din punct de vedere financiar, este mai bine aici. Este bine să stai aici şi să câştigi ceva bani încât să susţii şi familia.”
Angajatorii se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește mâna de lucru, așa că au fost obligați să se reorienteze spre astfel de variante.
„Înainte efectiv nu găseam forţă de muncă. Români. Plus că veneau, stăteau 2-3 zile, plecau. Nici măcar nu ne anunţau.”, a explicat Matei Datcu, proprietar cherhana Agigea.
Naomi s-a angajat într-o cherhana din Agigea. Aceata este extrem de mulțumită de viața ei, deoarece, pentru a lucra acolo, pe lângă cazare, aceasta primește zilnic bani pentru masă, iar cazarea este şi ea asigurată.
„Am vrut să vin şi eu şi să mă bucur de o experienţă plăcută într-o ţară europeană. Şi am ales România. Plănuim să stăm aici pentru mai mult timp şi probabil o să mai mergem în Sri Lanka doar în vacanţă.”, a declarat Naomi.
Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze la noi în industria ospitalității începe de la 2.500 și poate trece uşor peste 6.000 de lei pe lună.
Citește și: Ce salariu are un ospătar? Suma frumușică pe care o ia un român care muncește în Spania 8 ore pe zi