Angajatorii au ajuns să dea salarii de Occident pentru a-i convinge pe români să lucreze, dar eforturile sunt în zadar. Un patiser poate câștiga o sumă frumoasă într-o lună, dar mulți oameni fug de această meserie.
Deifictul de forță de muncă din România se accentuează pe zi ce trece. Spre exemplu, în Horeca lipsesc aproximativ 25.000 de angajați, cu toate că salariile cu bacșișul inclus ajung chiar și la 1.700 de euro pe lună pentru un ospătar. Totodată, un spălător de vase ia 4.500 de lei net pe lună, dar puțini mai vor să lucreze în domeniu.
Situația este gravă și în panificație, unde lipsesc aproximativ 10.000 de angajați. Asta, în ciuda creșterilor salariale de 30-40% din ultimul an. În prezent, un patiser câștigă în prezent între 5.000 și 7.000 de lei, iar un covrigar poate ajunge la un salariu de 5.000 de lei, potrivit Antena 3 CNN.
În industria construcțiilor, cifrele arată și mai îngrijorător. Sunt peste 200.000 de muncitori lipsă, cu toate că salariile au crescut cu 30% în ultimii ani. Un muncitor necalificat câștigă aproximativ 5.000 de lei pe lună.
Totodată, inginerii sunt foarte greu de găsit, motiv pentru care companiile încep recrutările încă de când aceștia se află pe băncile facultății, oferind salarii de 1.000 de euro pe lună. Pentru inginerii cu studii finalizate și managerii de proiect, salariile pot urca până la 3.500 de euro.
În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape jumătate de milion de angajați, potrivit datelor INS. În industria prelucrătoare, salariul mediu net a crescut cu 11% în ultimul an, ajungând la 4.325 de lei.
Cu toate că angajatorii cresc salariile, guvernatorul Băncii Naționale susține că aceste sume cresc peste productivitate, ceea ce face ca inflația să rămână sus în continuare.
Între 25% și 33% dintre salariații cu normă întreagă din România vor avea venituri mai mari de la 1 ianuarie 2025, după implementarea directivei privind salariile adecvate în Uniunea Europeană.